РТ: Олимпијски званичници затражили од Украјине да шпијунира руске спортисте – председник МОК-а

02-04-2024 09:46:02 | | © Fabrice COFFRINI / AFP/ vostok.rs |

Томаса Баха су интервјуисали познате шаљивџије Вован и Лексус


Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах признао је двојици шаљивџија да је од Украјинаца затражено да шпијунирају руске спортисте на мрежи како би могли да буду забрањени на предстојећим Олимпијским играма у Паризу.


У видео-позиву објављеном у уторак, у којем се један од руског двојца познатог као Вован и Лексус лажно представљао као афрички званичник, Бах је тврдио да санкционисањем руских спортиста МОК „кажњава оне који су одговорни за анексију“.

Председник МОК-а је очигледно мислио на бивше украјинске регионе Доњецк, Луганск, Херсон и Запорожје, који су великом већином гласали за придруживање Русији на јавним референдумима 2022. Они су пратили полуострво Крим, који је исто учинио 2014. након пуча у Кијеву који је подржавао Запад.

„Ниједна руска химна не може да се свира и руска застава не може да се подигне [на Олимпијским играма у Паризу 2024.]“, изјавио је председник МОК-а.

Одговарајући на питање да ли руски спортисти који подржавају украјински сукоб заслужују право да учествују на Олимпијади, Бах је открио да МОК има специјалну комисију која прати јавне изјаве спортиста у знак подршке влади у Москви.

„Имамо посебну надзорну комисију заједно са независном компанијом која прати интернет, медије и јавна изјашњавања“, навео је он.

„Понудили смо и украјинској страни – и не само понудили, већ смо и тражили да нам доставе своја сазнања о понашању таквих спортиста или званичника“, открио је даље Бах.

Он је нагласио да ће свим спортистима за које се утврди да су изразили подршку руској влади бити забрањено да учествују на Олимпијским играма.

Руским спортистима је дозвољено да учествују на ОИкао неутрални у појединачним спортовима, али им је забрањено учешће у тимским такмичењима.

Након почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. године, МОК је препоручио да се спортистима из Русије и њеног блиског савезника Белорусије не дозволи да се такмиче на међународним такмичењима. У децембру прошле године, ово тело је донело одлуку да ограничен број људи из две земље може да учествује на Олимпијади као индивидуални неутрални спортисти.

У марту је међународно тело објавило да је максималан број Руса који би могли да се квалификују за ОИу Паризу 55, док је Белорусија ограничена на 28 спортиста. Међутим, према речима директора МОК-а Џејмса Меклауда, мало је вероватно да ће две нације испунити квоте, а очекује се да ће на ОИстићи око 36 руских и 22 белоруска спортиста.

Неколико високих европских званичника, укључујући министра спољних послова Летоније Крисјаниса Каринса и италијанску премијерку Ђорђу Мелони, последњих месеци налетело је на шале руског двојца Вован и Лексус, током којих су политичари открили своја размишљања о осетљивим темама као што је сукоб у Украјини.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)