Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин

15-04-2024 12:49:26 | | Фото: Getty © Sefa Karacan / Anadolu Agency/ vostok.rs |

Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русије на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и србском народу


Као резултат разбијања Југославије од стране Запада и НАТО агресије из 1999, од Србије су привремено отргнути делови територије и становништва, за чије ослобођење и уједињење су пали милиони Срба у два светска рата. Од почетка је било јасно да Србија то неће моћи да врати без помоћи Русије.

Последњих деценија, Русија је (са Кином) постала предводник Новог света, укидајући заувек епоху ратова, разарања и пљачке коју је предводио Запад. Сва стваралачка и духовно-морална достигнућа човечанства сабрана су у Новом свету, а на страни Запада сабрали су се разарање и смрт. Злочиначка олигархија на челу Запада покренула је у очајању последњи велики рат на два фронта – у Украјини и Палестини, са жељом да га што више прошири, у чему види последњу наду за, бар делимично, очување своје доминације.

Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русије на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. С обзиром на огроман раскорак између опасне политике западне олигархије и интереса народа ЕУ и САД, могу се очекивати и скоре промене у руководствима западних држава. Дакле, питање послератног регулисања односа између Русије и Запада могло би ускоро да буде отворено. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и србском народу.

Правда за Србију

Ако је ико имао сумње да ли ће нас се Русија сетити и у којој мери, у тренутку новог уређивања својих односа са Западом, те сумње су ових дана распршене. Недавно, поводом 25. годишњице почетка НАТО агресије,оба дома руског парламента упутила су Апел Уједињеним нацијама, парламентима свих земаља света и међународним парламентарним организацијама,Русија је заказала седницу СБ УН(чије су одржавање, у два покушаја, процедуралном опструкцијом спречиле западне силе),а у Београду и Москви огласили су се бројни највиши руководиоци Русије, на челу са председником Владимиром Путином.

Дакле, успостављање правде за Србију је директно повезано са нормализацијом односа земаља Запада са Русијом! То је Русија на време објавила целом свету!

\"\"
Milos Miskov / Anadolu Agency/ Getty

Стиче се, међутим, утисак да многи у Србији на то нису били припремљени, а да су некима у руководству важнији "добри" односи са западним силама од ослобођења и уједињења своје земље и свог народа. Кратковидост попут оне из 1941, када је некима изгледало да (под Хитлером) уједињена Европа, која нас је још и "окружила" – нема алтернативу! Ипак, ни приоритет Запада у било чему, ни еквидистанца у односу на пријатеље и непријатеље, не да нису добри за Србију, него је воде право у пропаст.

"Оба дома Федералне скупштине Руске Федерације апелују на Уједињене нације, међународне парламентарне организације и парламенте страних држава да осуде војну операцију земаља НАТО против Југославије, да се супротставе покушајима искривљавања историјске истине о трагичним догађајима 1999. у интересу колективног Запада и да предузму мере за утврђивање међународно-правне одговорности држава чланица Организације Северноатлантског пакта за агресију против Савезне Републике Југославије", кажесе на крају апела руског парламента усвојеног 20. марта.

Тим поводом,председник Државне Думе Вјачеслав Володинје нагласио: "Вашингтон и Брисел су разрушили земљу. Али нико од лидера САД и земаља НАТО, међу којим је био и Бајден, никада није кажњен".

Он је такође истакао да су лидера Југославије Слободана Милошевића, који се борио за Србе, ухапсили, а затим "уморили у хашкој тамници, не успевши да докажу његову кривицу".

"Одговорни за смрт Милошевића у хашком казамату до данас нису кажњени. Свет је дужан да да правичну оцену догађајима тих година – да позове на одговорност и осуди одговорне виновнике уништења Југославије,“ рекао је Володин.

Путин:Срби најпоузданији савезници Русије

"Односи Русије и Србије су посебне природе, имају дубоке историјске корене. О томе увек говорим са посебном топлином, јер су вековима, желим то да нагласим, Срби били најпоузданији савезници Русије. Ми то знамо, памтимо и ценимо", рекао јепредседник Владимир Путин, одговарајући на питање учесника из Србије Милоша Танасковића на Светском фестивалу омладине у Сочију.

"Алијанса се никада неће опрати од срамоте ратних злочина. У њихову демагогију о заштити слободе и демократије више нико не верује. САД и остале чланице НАТО-а немају ни најмање право да говоре о увођењу неког новог \'поретка заснованог на правилима\'. Сви њихови покушаји да изграде неку \'глобалну безбедносну архитектуру\'по дефиницији су злонамерни и токсични, усмерени искључиво на обезбеђење неоколонијалне хегемоније Запада", каже се успецијалној изјави руског МИД-а24. марта 2024.

\"\"
Обраћање сталног представника Русије, амбасадора Василија Небензје на седници СБ УНLev Radin / Pacific Press / LightRocket/ Getty

На првој, од Запада опструираној седници СБ УН 25. марта 2024. стални представник Русијеамбасадор Василиј Небензјаје између осталог рекао: "Агресија Северноатлантске алијансе против суверене државе трајала је 78 дана и произвела је за њено становништво незамислива страдања, многобројне жртве и катастрофална разарања". Е, то у сали присутне чланице НАТО и истовремено чланице Савета безбедности нису хтеле да слушају.

"Агресија НАТО против Југославије била је флагрантно кршење међународног права: основних циљева и принципа Повеље УН, Хелсиншког завршног акта КЕБС-а, норми и принципа међународног хуманитарног права. На најозбиљнији начин је нарушен ауторитет Савета безбедности УН, који није дао никакву сагласност за насилне акције Алијансе против Југославије. Био је просто стављен пред свршен чин."

"Од почетка крвавог распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, режираног и спонзорисаног од стране САД, Немачке и других земаља, и као последица напада на Југославију, Алијанса је подрила успостављену безбедносну архитектуру, која је обезбеђивала мир у Европи током многих деценија. То је типични деструктивни \'рукопис\'НАТО-а."

Глас српске државе имаће знатно већу тежину

А ево како је на другој, од Запада опструираној седници СБ УН 28. марта 2024. заменик сталног представника Русијеамбасадор Дмитриј Пољанскизавршио своје иступање:

"Колеге, надам се да разумете да што више покушавате да сакријете ружну истину, она се све више шири. Ових дана, цео свет се својим очима уверио да се ви и даље као живе ватре плашите чак и наговештаја отворене расправе о вашим нелегитимним агресијама против суверених земаља, којих се накупило много за последње две деценије. После Југославије извршили сте инвазију на Ирак, Сирију, Либију, Авганистан, свуда остављајући за собом траг смрти и разарања. И ако сте до сада успели да избегнете разговор на ту тему у Савету безбедности, немојте се надати да ћете исто тако лако успети да избегнете одговорност за своје поступке."

Пошто је на конференцији у Београду 25. марта констатовао да "Русија не може ни да опрости, ни да заборави",руководилац РоссотрудничестваЈевгениј Примаков је у интервјуу за "Братство"рекао: "Појавиће се нове шансе и за Србију да брани свој сопствени суверенитет. Нећу да кажем да ће Србија, чим ми победимо у Украјини, кренути да себи враћа Косово – то је ствар српске државе. Али, глас српске државе ће имати знатно већу тежину."

А јасно је рекао и следеће: "Имамо неколико интеграционих механизама у којима је Русија не само учесник него и њихов иницијатор – ЕАЕС, ШОС и БРИКС. Ако Србија одлучи да је за њу могуће, пожељно и корисно да учествује у тим механизмима, мислим да нико неће бити против. Али, одлука је, наравно, на Србији."

Потпредседник Државне Думе Александар Бабаковје у интервјуу 28. марта прецизирао:

"Мислим да данас Србија треба да памти да је Русија данас другачија у односу на период пре 25 година и данас ће Западу бити немогуће да предузме сличне радње у вези са слободољубивом Србијом."

И још: "Притисак Запада се неће завршити док не схвате да Србија има озбиљне савезнике, који је неће оставити, не само у несрећи, већ и у тешкој ситуацији."

\"\"
Северна МитровицаChris McGrath/ Getty

Нема препрека

Аранији потпредседник Државне думе проф. дрСергеј Бабурин је у интервјуу "Братству"објаснио и ово: "Када ми кажу да се Србија и Русија не граниче и да је то препрека, одговарам – није препрека. Напротив, ако смо јединствена савезна држава, онда ће нуклеарни штит Русије бити заштита Србије од свих недаћа. И обрнуто, ојачаћемо једни друге када смо заједно."

У документарном филму "Београд" Андреја Кондрашова, приказаном на руској државној телевизији на годишњицу НАТО агресије,председник Путинпонавља да су Срби вековима били најпоузданији партнер Русије, а на питање о изјавипредседника Александра Вучићада "Путин не би дозволио НАТО бомбардовање Југославије 1999. године, да је тада био на челу Русије", он констатује: "Да смоимали било какве обавезе у односима онда бисмо, наравно, те обавезе испунили. Међутим, тада између Русије и Југославије није било таквих односа."

Данас такви односи постоје.Руска Федерација и Република Србија24. маја 2013. године, "ослањајући се на дубока узајамна осећања пријатељства, многовековну историју односа и традиције језичке, духовне и културне блискости братских народа двеју земаља (...) овом Декларацијом проглашавају успостављање односа стратешког партнерства, који обухватају све области сарадње".

Братски народи до данас нису и ни убудуће неће дозволити никоме да им те односе наруши. А Србија ће бити толико слободнија, безбеднија, целовитија и развијенија колико буде имала поштења и смелости да своје савезништво са Русијом поносно истиче у први план, јер се Нови свет рађа на наше очи руском победом у бици за правду, коју смо ми започели.


Аутор:
ВладимирКршљанин, преузето са РТ(Ф)