РТ: Путин поставља темеље за конфискацију америчке имовине

23-05-2024 04:23:58 | | © Sputnik / Alexander Kazakov/ vostok.rs |

Припремљена је мапа пута у очекивању могућег присвајања руских државних средстава од стране Вашингтона

Имовина ентитета повезаних са САД у Русији могла би да се суочи са запленом као одговор на било какву конфискацију руске имовине од стране америчке владе, према указу који је у четвртак потписао руски председник Владимир Путин.


САД и њихови савезници замрзнули су око 300 милијарди долара руске суверене имовине због сукоба у Украјини. Западне земље смишљају начине да искористе средства да помогну у ратним напорима Кијева против Москве.

Документ који је објавио Кремљ описује будући механизам који би омогућио да се свака штета коју проузрокују САД надокнади имовином у власништву самих САД или повезаних ентитета. Руска влада и централна банка би биле овлашћене да траже обештећење за такве губитке преко руског суда.

Они који би могли да се суоче са потенцијалном акцијом против њихове имовине укључују грађане САД или оне који бораве у земљи, или они који тамо обављају већину свог пословања или остварују већину свог профита. Имовина људи „под контролом“ таквих појединаца ће такође бити одговорна, без обзира на њихову националност и пребивалиште.

Суд ће моћи да додели надокнаду у виду имовине која је физички присутна у Русији, акција у предузећима регистрованим у Русији и имовинских права. Владина комисија ће бити одговорна за састављање списка оних који би могли бити мета за обештећење.

Путинов декрет даје влади рок од четири месеца да припреми правни оквир за механизам и достави релевантне предлоге парламенту на разматрање.

Украјинска влада позива своје западне присталице да конфискују руску суверену имовину и користе их за покривање војних и реконструкцијских потреба Кијева. САД су подржале предлог, али европске нације, у чијој надлежности се налази већина фондова, приговориле су из забринутости да би такав потез био нелегалан и да би нанео озбиљан ударац западном финансијском систему и репутацији евра.

Мање амбициозни западни планови укључују наметање ванредног пореза на добит остварен имобилисаним средствима и њихово коришћење или директно за куповину оружја за Кијев или њихово нуђење као јемство за зајам, који би се потом користио за јачање украјинске војске.

Москва је саопштила да сваки облик експропријације сматра крађом и обећала је да ће узвратити ако Запад наруши њена имовинска права.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)