РТ: Министри Г7 ће објавити мапу пута за коришћење замрзнуте руске имовине

25-05-2024 09:54:43 | | © AFP / Gabriel Bouys/ vostok.rs |

Вашингтон и његови савезници ће разговарати о „потенцијалним шемама“ да новац пребаце у Кијев, пренео је Блумберг

Министри финансија земаља Групе 7 ће у суботу објавити заједничко саопштење у којем ће изразити своју подршку коришћењу прихода од око 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине за помоћ Украјини, објавио је Блумберг у петак.


Министри финансија Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Велике Британије и САД разговараће о Украјини на састанку у суботу у италијанском граду Стреза, уочи самита лидера Г7 у јуну.

Уочи састанка, САД су вршиле притисак на своје европске савезнике да искористе будући профит од имобилисаних руских фондова као гаранцију за зајам Кијеву од више милијарди долара. Док се Вашингтон у почетку залагао за потпуну заплену овог новца, Европљани су се успротивили, наводећи правна питања и потенцијалну штету финансијском кредибилитету Запада.

Према нацрту саопштења који је видео Блумберг, шефови финансија ће изјавити да „разговарају о потенцијалним шемама да се приходи проистекли из имобилизоване руске суверене имовине искористе у корист Украјине“.

„Поново потврђујемо да ће, у складу са нашим правним системима, руска суверена имовина у нашим јурисдикцијама остати непокретна све док Русија не плати штету коју је нанела Украјини“, додаје се у документу.

САД и ЕУ блокирале су процењених 300 милијарди долара имовине која припада руској централној банци од почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. Америчке банке имају око 6 милијарди долара од ове суме, а остатак у Европи, према извештају медија.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да би ова имовина могла да гарантује зајам до 50 милијарди долара за Кијев.

Међутим, више званичника је Ројтерсу изјавило да европски министри и даље нису уверени у легалност таквог потеза. Јелен је такође признала да у суботу неће бити донета конкретна одлука, рекавши новинарима у четвртак да очекује да ће саопштење укључити „општи договор о концепту“, а не било какве прецизне бројке.

Русија је више пута упозоравала да би заплена њене имовине представљала крађу и изазвала одмазду. Руски председник Владимир Путин потписао је у четвртак декрет којим се дозвољава да се свака штета узрокована америчким планом надокнади имовином у власништву Америке у Русији. Руска влада и централна банка би биле овлашћене да траже обештећење за такве губитке преко руског суда.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)