Бошку Козарском у Москви уручен “Кристални компас”

30-05-2024 06:42:36 | | Фото: srbratstvo.ru/ vostok.rs |

Серијалу „КУЛТУРИСТА У РУСИЈИ“ србског телевизијског водитеља Бошка Козарског додељена престижна руска награда „Кристални Компас“


„Културиста у Русији“ је документарни путописни серијал који се од 2022. године снима на иницијативу и уз подршку Руског Дома и упознаје гледаоце из Србије и региона са Русијом. Реализује га двочлана екипа у саставу аутора и водитеља серијала Бошка Козарског и његовог брата Саве, сниматеља. Серијал је привукао пажњу више милиона гледалаца, који га могу пратити на каналу “Balkan Trip TV“ и YouTubе-у. До краја 2023. године снимљено је и емитовано четири сезоне серијала из четири региона Русије: Краснодарског краја (2022, 6 епизода), Санкт Петербурга (2023, 6 епизода), Псковске области (2023, 3 епизоде) и Москве (2023, 8 епизода).

Потврда да смо на правом путу стигла је из Русије почетком маја ове године: са готово 28 000 гласова руских корисника Интернета „Културиста у Русији“ је у трци за престижну националну награду Руског географског друштва „Кристални компас“ освојио прво место у номинацији „Награда публике“. Серијал је био једини страни телевизијски пројекат који се пласирао у Топ 10. Високо признање уручено је Бошку Козарском на данашњој свечаној церемонији у Москви.

„Кристални компас“ се додељује од 2012. године за висока достигнућа у области очувања природног, историјског и културног наслеђа Русије. Током 12 година постојања, за награду се пријавило преко 4,3 хиљаде пројеката из 48 земаља света. У посебној номинацији „Награда публике“, где се победници одређују путем онлајн гласања, свој глас дало је преко 2,5 милиона људи.

\"\"


Извор: srbratstvo.ru