Северна Кореја лансирала још „прљавих“ балона – Сеул

02-06-2024 02:04:52 | | Фото: AFP / South Korean Defense Ministry/ vostok.rs |

Пјонгјанг је у суботу бацио око 90 балона отпада изнад суседне престонице и околног региона


Јужнокорејска војска оптужила је Северну Кореју да је у суботу лансирала више балона напуњених смећем према Сеулу. Пјонгјанг је током недеље испустио на југ стотине балона који садрже "отпад", у знак одмазде што је Јужна Кореја бацила пропагандне летке преко Северне Кореје.


Војска није саопштила колико је балона послато у суботу. Међутим, јужнокорејска новинска агенција Јонхап известила је да је око 90 балона бацило свој отпад изнад главног града и оближње провинције Гјеонгги.

Северна Кореја је у уторак и среду послала око 260 великих балона који су лебдели ка југу, носећи смеће попут опушака, пластике и измета. Јужнокорејска војска је саопштила да је пронашла тајмере причвршћене за неке од распрснутих балона, што указује да су дизајнирани да пукну у ваздуху.

Јужнокорејски министар одбране Шин Вон-сик назвао је ту акцију „незамисливо срамотном за нормалну земљу“ и „тешким кршењем споразума о примирју“, који је зауставио – али није разрешио – Корејски рат 1953. године.

Ким Јо Џонг, сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, изјавила је да су балони лансирани као одговор на то да је војска Јужне Кореје користила сличну тактику да баца пропагандне летке преко севернокорејског тла.

У изјави коју је у среду објавила севернокорејска новинска агенција КЦНА, Ким је описао балоне као „искрене поклоне“ и изјавио да ће уследити још више.

„Када осетите колико је непријатно и заморно бити засут лепљивом прљавштином, схватићете да не можете тако лако да причате о слободи изражавања када је реч о лецима у пограничним областима“, изјавила је она. „Јасно стављамо до знања да ћемо у будућности на сваки случај одговарати десетинама пута већом количином отпада коју Јужно Корејци бацају по нама.

Тензије између Сеула и Пјонгјанга су порасле последњих дана, а Северна Кореја је у понедељак покушала да лансира оно што је Јужна Кореја описала као шпијунски сателит, пре него што је у петак пробно испалила око десет балистичких пројектила. Са друге стране линије примирја, Јужна Кореја и САД одржале су у понедељак заједничке војне вежбе у којима је учествовало више од 90 авиона.


Извор:
РТ (Ф)