РТ: Русија ће се борити против „дигиталног неоколонијализма“ – Министарство спољних послова

06-06-2024 11:02:36 | | © Sputnik / Maksim Blinov/ vostok.rs |

Западни модели вештачке интелигенције често пружају „пристрасне“ информације чак и ако нису програмирани да то раде, тврди Марија Захарова

Русија намерава да развије своје домаће способности вештачке интелигенције како би оспорила западну технолошку доминацију и заштитила своје грађане од испирања мозга, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.


У видео обраћању московској конференцији о будућој улози вештачке интелигенције у друштву, објављеној у среду, Захарова је истакла да се промена геополитичког пејзажа од униполарног ка мултиполарном свету поклопила са технолошком револуцијом.

Процват вештачке интелигенције имао је дубок утицај на човечанство у свим сферама, укључујући међународну политичку агенду, јер може „променити перцепцију стварности“, рекла је она.

Захарова је тврдила да Русија мора имати сопствени национални потенцијал вештачке интелигенције, иначе ће „модели подигнути на западним сировим подацима, чак и без спољног мешања, функционисати у семантичкој и идеолошкој парадигми која нам је страна“.

Према речима портпаролке Министарства спољних послова, такви системи вештачке интелигенције могу да пруже „пристрасне” информације, чак и ако нису посебно програмирани за то, а да се ситуација још више погоршава ако су креирани са злонамерном намером.

Захарова је тврдила да дајући приоритет дигиталној сфери, Запад „покушава да изгради неоколонијалну хијерархију управљања најновијом технологијом“ у покушају да постане главни корисник револуције високе технологије.

Русија, нагласила је она, намерава да одбије покушаје „цементирања дигиталног неоколонијализма“ и да промовише сопствене иницијативе у домену вештачке интелигенције на различитим међународним платформама.

„Сматрамо да све земље, без изузетка и на равноправној и праведној основи, треба да имају несметан приступ таквим технологијама и могућностима, које могу постати снажан покретач одрживог економског развоја.“

У децембру је руски председник Владимир Путин рекао да, с обзиром на незаустављиву природу развоја вештачке интелигенције, треба га усмерити у правом смеру. Такође је изнео амбиције Русије да постане глобални лидер у овој области, а у фебруару је одобрио Националну стратегију за развој вештачке интелигенције, која ће трајати до 2030. године.

Руски председник је такође изјавио да су различите државе укључене у „интензивну конкуренцију“ у сфери вештачке интелигенције и да ће резултати ове борбе одредити да ли ће Русија остати потпуно суверена и безбедна држава.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)