Путин потписао споразум о Месечевој станици са Кином

12-06-2024 03:24:29 | | Компјутерски генерисана слика планиране Међународне лунарне |

Споразум са Пекингом има за циљ да консолидује водећу улогу Русије у истраживању свемира, саопштила је Москва


Председник Владимир Путин потписао је закон о ратификацији међувладиног споразума између Русије и Кине о сарадњи у изградњи Међународне научне лунарне станице (МНЛС).


Документ, у којем председник Путин потврђује споразум који су Москва и Пекинг први договорили 2022. године, објављен је у среду на руском званичном порталу за правне информације.

Закон о ратификацији прошлог месеца прошао је доњи дом руског парламента, Државну думу, а прошле недеље га је одобрио и горњи дом.

Споразум о сарадњи на станици на Месецу „одговара интересима Русије јер ће допринети јачању стратешког партнерства Русије са Кином“ и обезбедиће „учвршћивање водеће улоге Русије у истраживању свемира, укључујући истраживање и коришћење Месеца“, наводи се у образложењу закона.

Заједнички рад са Пекингом ће такође повећати ефикасност истраживања спроведеног у ИЛРС-у, и ублажиће потенцијалне техничке и финансијске ризике повезане са истраживањем и коришћењем Месеца, као и олакшати обуку научника и другог особља за будући свемир пројекта, додаје се.

ИЛРС развијају руска свемирска агенција Роскосмос и кинеска Национална свемирска управа (CNSA). Али, према Москви и Пекингу, пројекат, који има за циљ да „промовише истраживање и коришћење свемира човечанства у мирољубиве сврхе“, остаје отворен за све заинтересоване земље и међународне партнере. Њој се већ придружило још девет нација, укључујући Србију, Јужну Африку, Египат и Пакистан.

Планирано је да се свемирски објекат састоји од станице на лунарној орбити и месечеве базе на површини. Подржаће га неколико паметних мобилних ровера и скачући робот, саопштили су раније CNSA и Росцосмос.

Према мапи пута коју је дала руска свемирска агенција, очекује се да ће МНЛС постати оперативан до 2035. Са пројектом подељеним у неколико фаза, Русија и Кина планирају да одаберу локацију за месечеву базу до 2025. године, уз напоре изградње између 2026. и 2035. године.
Када буде спремна, станица ће проучавати топографију Месеца, геологију, као и унутрашњу структуру Месеца, док ће такође подржавати даља истраживања свемира у будућности, укључујући мисије са људском посадом на Месец.


Извор: РТ (Ф)