САД проширују санкције Русији

12-06-2024 09:24:18 | | Фото: Anna Moneymaker/Getty Images/ vostok.rs |

Нове мере су усмерене на компаније у земљама попут Кине у покушају да „обесхрабре“ трговину са Москвом


Америчко министарство за државу и трезор санкционисало је у среду 300 додатних појединаца и ентитета у Русији и другде, које оптужује да су повезани са московском „ратном економијом“.

Према Министарству финансија, најновије мере су усмерене на појединце и компаније за које се сумња да су омогућили Москви да избегне западни ембарго.

„Данашње акције погађају њихове преостале путеве за међународне материјале и опрему, укључујући њихово ослањање на критичне залихе из трећих земаља“, изјавила је министарка финансија Џенет Јелен.

Мере у среду имају за циљ више од 100 милиона долара трговине између Русије и њених страних партнера. Компаније и појединци у Кини, Киргистану и Турској нашле су се на листи санкција, а САД иду на мете у источној и централној Азији, Африци, Блиском истоку и на Карибима, тврди Министарство финансија.

„Повећавамо ризик за финансијске институције које се баве руском ратном економијом и елиминишу путеве за избегавање, и умањујемо способност Русије да користи приступ страној технологији, опреми, софтверу и ИТ услугама.

Два одељења су издала ново тумачење постојећих извршних наредби које забрањују грађанима САД да било коме у Русији пружају „услуге ИТ консултанта и дизајна“, као и „услуге ИТ подршке и услуге засноване на клауду за софтвер за управљање предузећима и дизајн и производњу софтвера."

Министарство финансија је такође редефинисало руску војно-индустријску базу како би укључило све особе које су санкционисане извршном наредбом 14024 – укључујући Сбербанку и ВТБ – што значи да финансијске институције трећих земаља „ризикују да буду санкционисане због обављања или омогућавања значајних трансакција, или пружања било какве услуге“ њима.

Вашингтон је санкционисао више од 4.000 руских појединаца и компанија од фебруара 2022, са циљем да нашкоди војним напорима земље против Кијева. Тај потез САД долази уочи самита Г7 у Италији, где се Вашингтон надао да ће објавити напредак у конфискацији замрзнуте руске суверене имовине. Међутим, САД и њихови савезници из ЕУ наводно нису били у стању да се договоре о следећем кораку.

Москва „неће оставити без одговора агресивне акције САД“, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у одговору на саопштење Вашингтона.

У међувремену, Московска берза је саопштила да од четвртка неће трговати америчким доларима и еврима због нових америчких санкција.


Извор:
РТ (Ф)