Јуан ће заменити долар као главну страну валуту Русије – Централна банка

13-06-2024 07:21:31 | | Фото: Sputnik / Aleksandr Demyanchuk/ vostok.rs |

Према регулатору, ренминби је у мају чинио 54 одсто удела на девизном тржишту


Курс јуана/рубље сада ће одредити путању за остале валутне парове на Московској берзи (МОЕКС), укључујући евро и долар, објавила је у четвртак Банка Русије (ЦБР).


Саопштење долази пошто је последња рунда америчких санкција навела МОЕКС у среду да обустави трговање доларима и еврима. Велика Британија је у четвртак следила вођство Вашингтона, уводећи ограничења против руског финансијског система. Трансакције у америчким доларима и еврима ће се наставити на ванберзанском (ОТЦ) тржишту.

„Курс јуана/рубље… постаће референтна тачка за учеснике на тржишту. Учешће јуана у трговању на Московској берзи у мају износило је 54 одсто“, саопштила је Банка Русије. „Тако је јуан већ постао главна валута у размени“, додаје се.

Према регулатору, удео долара и евра на руском тржишту константно опада у последње две године као резултат преусмеравања трговинских токова на исток и промене валуте обрачуна у рубље, јуан и друге валуте пријатељских земаља.

Русија је активно почела да замењује долар и евро у спољној трговини усред санкција Запада уведених због сукоба у Украјини. Од тада је драматично смањио број банковних рачуна и трансакција између компанија и финансијских институција које укључују западне валуте. Пре сукоба, удео америчког долара и евра у руским насељима био је око 90%.

Руски председник Владимир Путин изјавио је прошле недеље на пленарној седници Међународног економског форума у ​​Санкт Петербургу да се удео плаћања за руски извоз у такозваним „токсичним“ валутама непријатељских држава смањио за половину.

Удео рубље у спољнотрговинским операцијама Русије наставља да расте, док плаћања у валутама „непријатељских“ држава – оних које су увеле санкције Русији – опадају, навео је Путин.

МОЕКС је у четвртак саопштио да обустава трговине доларима и еврима утиче на спољну трговину и трговину племенитим металима, као и на трговање акцијама и новцем на највећим руским јавним тржиштима. Осим долара и евра, сви остали финансијски инструменти остају оперативни. Промене нису утицале на тржиште деривата, а трговина се одвија уобичајено, наводи се у саопштењу.


Извор: РТ (Ф)