Индија тражи „алтернативе“ за долар – министар спољних послова

03-10-2024 07:42:16 | | Фото: Kiyoshi Ota - Pool/Getty Images/ vostok.rs |

Трансакције Њу Делхија са кључним партнерима, укључујући Русију, постале су отежане због Вашингтона, изјавио је Субрахманијам Џајшанкар


Њу Делхи настоји да заштити своје интересе и пронађе „алтернативе“ у поравнању са глобалним партнерима, укључујући Русију, јер Вашингтон компликује трговину, изјавио је министар спољних послова Индије Субрахманијам Џајшанкар. Он је, међутим, појаснио да Индија нема намеру да се удаљи од америчког долара.

Говорећи у уторак на догађају у Карнеги фондацији за међународни мир, вашингтонском истраживачком центру, Џајшанкар је напоменуо да Индија нема „лоше намере према долару“ и да циљање на долар није део „економске, политичке или стратешке политике“ Индије. Ипак, нагласио је: „Понекад нам [САД] отежавате коришћење долара. Имамо трговинске партнере са којима је трговина отежана због ваших политика. Морамо, наравно, тражити алтернативе.“

Дипломата је предвидео да ће тренд ка мултиполарности у светским пословима на крају бити одражен у „валутама и економским договорима.“

Џајшанкар је такође изјавио да је „природна брига“ Индије то што њени блиски трговински партнери често немају довољно резерви у доларима. „Зато морамо одлучити да ли да одустанемо од пословања с њима или да пронађемо алтернативно решење које функционише,“ додао је он.

Неколико суседа Индије, укључујући Бангладеш, Шри Ланку и Непал, суочили су се с исцрпљивањем девизних резерви, што је утицало на њихову способност да увозе неопходне производе у последњих неколико година због акутног недостатка долара.

Америчке санкције против Ирана изазвале су проблеме за индијске извознике чаја и пиринча, који су некада имали велики удео на том тржишту, напомиње The Indian Express.

Трговина Индије са Русијом, која је постала највећи снабдевач Њу Делхија енергентима, одбрамбеним системима и ђубривима, поред других производа, такође је поремећена због санкција које су САД наметнуле Москви због конфликта у Украјини.

То укључује и искључивање Русије из међународног банковног система SWIFT, што је навело Москву и многе њене трговинске партнере да пређу на алтернативне платне механизме, од којих су многи разматрани још пре актуелних западних санкција. Руски председник Владимир Путин изјавио је у септембру да Русија већ активно прелази на коришћење националних валута у трговини са земљама БРИКС-а, те да чланице групе заједнички развијају платни и поравнани систем за трговину.

Русија и Кина све више обављају трансакције у рубљама и јуанима, а билатерална трговина прошле године премашила је 200 милијарди долара. Индија и Русија су такође повећале коришћење националних валута у трговини.

Индија је знатно повећала трансакције са Русијом упркос сталној критици Запада, а билатерална трговина премашила је 60 милијарди долара прошле године по први пут. Током посете индијског премијера Нарендре Модија Русији раније ове године, две земље су се договориле да повећају обим трговине на 100 милијарди долара до 2030. године.


Извор:
РТ (Ф)