Отворено писмо фудбалском савезу Србије

05-10-2024 04:03:08 | | Фото: Марко Јовановић/ vostok.rs |


Поштована господо из ФСС,

Ја сам отац једног малолетног играча који је у међувремену постао пунолетан и више није дужан да поступа по уговору који смо ми као родитељи потписали у његово име док је био малолетан. Члан је клуба који учествује у Супер Лиги Србије, а уговор смо са клубом ми родитељи потписали јер без уговора он не би стекао право наступа у Супер Лиги Србије као играч аматер.

На прошлом летњем прелазном року син је напунио 18 година и не жели да продужи сам уговор са истим клубом као пунолетно лице, већ жели да напусти клуб и нађе нову средину у којој ће наставити каријеру. Међутим, у клубу му не дају исписницу па смо били приморани да ангажујемо адвоката који је предао сва неопходна документа комисији ФСС за решавање спорова како би комисија наложила клубу да му да исписницу јер су сви прописи ФСС и УЕФА на страни играча.

Али је установљено да комисија није радила протеклих 10 месеци јер није имала изабраног председника. Пре нешто више од месец дана изабран је председник комисије ФСС за решавање спорова, међутим до дан данас није постављен технички секретар комисије ФСС који се директно бави административним радњама (слањем позива странкама у спору за уплату такси и накнаде за плаћање за рад комисије). Тог секретара комисије именује Генерални секретар ФСС (Бранко Радујко однедавно).

Те вас најљубазније молим да почнете да се бавите реалним стварима и проблемима са којима се суочавају и играчи и клубови како би могли решити свако своје проблеме по закону и прописима, јер се у међувремену због нерада комисије нагомилало преко 400 предмета у споровима. А код младих играча за њихов развој је веома битно да не губе време закључани у клубовима који злоупотребљавају нерад система органа ФСС као и „комисије ФСС за решавање спорова” и држе младе момке као таоце са папирима који нису ваљани како би их могли уцењивати и рекетирати на начин да ако се са њима не договоре око своје каријере, исту су завршили или на пар година прекинули.

Мој син је репрезентативац Србије У19, али намерно нећу рећи његово име нити име клуба за који је везан и натеран да прекине са активним бављењем фудбалом већ три месеца јер комисија ФСС не ради како не бих нарушио како његов углед, тако и углед клуба који се бави злоупотребом уговора чија је ваљаност истекла стицањем пунолетства играча.

Те вас најљубазније овим путем молим, ако вам је стварно стало до будућности фудбала у овој земљи, да организујете рад комисије ФСС за решавање спорова у најкраћем року, јер све остале радње које предузимате (семинари, колегијуми, састанци, предлози итд...) немају ама баш никаквог смисла нити о заштити деце ни младих играча.

Хвала унапред!

Иван Голубовић