Асанжов отац је захвалан Путину

20-10-2024 05:30:10 | | Фото: Sputnik / Gavriil Grigorov/ vostok.rs |

Он је похвалио руског председника због тога што је био први светски лидер који је јавно подржао његовог сина.


Џон Шиптон, отац оснивача WikiLeaks-а Џулијана Асанжа, изјавио је да је захвалан руском председнику Владимиру Путину због подршке његовом сину упркос прогонима од стране западних власти.

Шиптон је у недељу стигао у Москву на позив руске новинарке Мире Тераде, ко-председнице Удружења новинара БРИКС-а.

„2012. године, председник Путин је постао први председник државе који је јавно говорио у одбрану Џулијанових интереса као издавача и грађанина,“ изјавио је Шиптон за новинску агенцију РИА-Новости.

Путин се огласио када су у медијима кружиле само „клеветничке лажи“ о његовом сину, изјавио је отац Асанжа. „Због тога изражавам своју захвалност вашем председнику,“ додао је.

Асанж је провео пет година у затвору високог обезбеђења Белмарш у Великој Британији, док се борио против изручења Сједињеним Америчким Државама, које су га оптужиле за незаконито прибављање и објављивање поверљивих информација, од којих су многе биле везане за америчке ратне злочине. Био је смештен у затвор због кршења кауције након што је између 2012. и 2019. године живео у амбасади Еквадора у Лондону, која му је одобрила азил.

У јуну је склопио споразум са Министарством правде САД, формално признајући делимичну кривицу и одричући се права на правну заштиту у замену за слободу. „Признао сам кривицу за новинарство,“ касније је објаснио Асанж.

У интервјуу за RT у суботу, Шиптон је објаснио разлог своје тренутне посете Русији. „Надам се да ћу понудити руку пријатељства између себе и руског народа, јер је једино кроз мир између Запада и Русије, и БРИКС-а, могуће да свет живи у некој врсти хармоније, без сталног страха од уништења атомским оружјем,“ изјавио је.


Извор: РТ (Ф)