Веселиновић: Изгубили смо једну деценију јер је после 2000-те вођена катастрофална економска политика!

06-06-2018 04:17:20 | | / mojenovosti.com |

Председник Галеб групе истакао је за Пинк 3 да је погрешна економска политика од 2000. године довела до великог губитка радних места и лимитирања потенцијала за развој, али да наду у привредни опоравак и раст дала позитивна промена односа власти, а пре свега председника Вучића према привреди и инвестицијама.

Председник Галеб групе Радослав Веселиновић изјавио је гостујући у емисији Правац на Пинку 3, да руководство Србије на челу са председником Александром Вучићем улаже велике напоре да фискалном консолидацијом уравнотежи буџет и јавну потрошњу, те да привуку стране инвестиције, али и да преживи оно што је здраво од домаће привреде.

Веселиновић је указао да су претходне власти привредни амбијент довеле у неодрживо стање, а погрешна економска политика од 2000. и распродаја банака странцима су довели до губитака стотина хиљада радних места и лимитирања потенцијала за развој. Србија је тако изгубила једну читаву деценију и сада треба да се надокнади изгубљено.

Председник Галеб групе наводи пример своје компаније, која је на врхунцу успешног пословања запошљавала 1.400 радника, али је због лошег и маћехинског односа „жуте коалиције“ према домаћој привреди био принуђен да смањи и обим производње и број запослених на 500. Слично су прошли и други делови привреде. Веселиновић истиче да је операција спасавања Железаре Смедерево била веома важна и да је њена стабилизација под палицом кинеског инвеститора благотворно утицала на привредно окружење.

Галеб група је иначе највећи купац у Србији белих лимова које производи Хестилова челичана у Смедереву. Веселиновић сматра да је после фискалне консолидације и увођења дисциплине у пословање, али и реда у државну касу, прави тренутак да се реши питање преосталих великих државних предузећа и да на тај начин Србија уђе у фазу динамичнијег привредног раста.

Наду у привредни опоравак и раст даје позитивна промена односа власти, а пре свега председника Вучића према привреди и према инвестицијама. Најзначајније је преокретање трендова и то што је са фискалном консолидацијом повучена ручна кочница пред провалијом према којој је ишла наша привреда вучена превеликом јавном потрошњом.

Од великог је значаја и избалансирана спољна политика коју води председник Вучић а која је отворила нашој привреди европско, руско и турско тржиште и привлачи инвестиције са разних меридијана.

Пинк