НАЈЛЕПШИ МЕДИТЕРАНСКИ БИСЕР КОЈИ БУДИ СВА ВАША ЧУЛА: Откријте овог лета острво КРИТ!

24-06-2018 03:02:37 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

На Криту просто нећете знати коју плажу пре да посетите!

Постоје места где се граница између митова и стварности брише, и где историја и легенде не пролазе, већ трају вечно. Боравак на таквим местима нам распламсава машту, и наводи на размишљања о давним временима, мистичним појавама, људима и боговима. Таквим местима се изнова враћамо. Једно од њих је прелепо грчко острво Крит.

По легенди Крит је место где је Реа донела на свет Зевса, оца богова и људи. Касније Зевс из љубави са Европом добија сина-краља Миноја, по коме цела цивилизација добија име. Остатке древних времена можете видети у легендарној палати Кносос, где је краљ Миној по предању заробио Минотаура, а на свој судбоносан лет кренули Дедал и Икар.
Смештено на Медитерану, на најјужнијој тачки Европе, ово острво је одувек било спојница Европе, Азије и Африке. Крит је такође острво са најбогатијом историјом у Европи, највеће грчко и пето по величини острво на Медитерану, са медитеранском климом од преко 300 сунчаних дана годишње.
Ово чудесно острво чији ваздух мирише на дивљу мирођију и босиљак, пуно је специфичних природних и историјских лепота. Људи који су и више пута летовали овде кажу је и цео живот мало да се потпуно упозна и осети Крит. Плаже егзотичне лепоте сакривене у загорју каменитих планина, непроходни, величанствени кланци, мистичне пећине, реке и бујне зелене равнице густо покривене дрвећем маслине и лимуна красе овај предеоНа Криту просто нећете знати коју плажу пре да посетите. Једна од најлепших плажа на Криту је Елафониси, са песком розе боје и изгледом неког рајског, тропског острва. Плажа Фалисарна на горњем западном делу острва својом фасцинантном лепотом заслужује да јој посветите један цео дан уживања и фотографисања, док плажа Балос представља једно мало чудо природе са лагуном и нестварним амбијентом.
Посета селу Спили и плажи Матала представља једно незаборавно искуство. У овом сеоцету ћете имати прилике да осетите локални дух, пробате неки од домаћих специјалитета у тавернама и заиграте уз звуке бузукија до касно у ноћ. Амбијент на Матала плажи је необичан јер је брдо које се налази одмах уз плажу препуно отвора у којима су, како се прича, некада боравили хипици. Сада их можете видети како продају скуп накит на плажи.
Хања и Ретимно представљају омиљене градове за боравак на острву. Хању краси прелеп венецијански кварт, стари град пун уских уличица, таверне, барови са традиционалном критском кухињом и гостољубивост мештана. Ретимно представља венецијанску оазу уз примесе византијске и хеленистичке културе, којом овај град одражава своју стару аристократску појаву. Красе га зграде које датирају из 16. века, камене степенице, прелепи лучни сводови кућа, уске улице, тврђава Фортезза.
У Агиос Николаосу, познатом и по 10.000 ветрењача, налази се такозвано језеро без дна у коме се купала богиња Атина. Овај град је иначе монденско, живописно место које има космополитску атмосферу али и дух традиционалности, сачуван кроз обиље културних догађаја који се организују сваког лета.Крићани још увек живе једноставним животом у дивљим планинским областима, као и у долинама где се виногради и плантаже поморанџи и другог јужног воћа, благо спуштају све до села и градских насеља. Кажу да током зиме која је сјајна, са температуром од 15 степени, беру маслине, сире сир и спремају се за сезону која траје од априла до краја октобра. Тада шетајући дугим плажама сретнете тек понеког мештанина и доживите неописив осећај мира и спокоја.
Да ли сада силно желите да отпутујете на Крит и доживите узбудљиву летњу авантуру на овом предивном острву? Ако је одговор ДА, имамо решење за вас.
Хербафаст приређује наградну игру чија је главна награда управо бесплатно путовање на Крит за две особе. Наградна игра траје до 15.06. 2018., а о свим правилима учешћа се информишите кликом на хттпс://хербафаст.com/хербафаст-наградна-игра/.
Пријавите се и крените Зевсу у походе. Једва чекамо да чујемо како сте се ви провели на овом магичном острву… Срећан пут!