Срби су људи великог срца: Душан и Маја спречили трагедију у омиљеном србском летовалишту!

28-08-2018 05:15:19 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

- Извукли смо је на обалу, била је клинички мртва. Цијанотична, модра као шљива, није имала пулс, није дисала - описује Маја Бановић драматичне моменте које су њу и супруга задесили на летовању у Грчкој.

Након приче о туристкињи која се породила на трајекту од Тасоса до Керамотија и родила здравог дечака, нисмо ни слутили да ћемо тако брзо налетети на сличну лепу причу са срећним крајем. И овога пута су у главној улози туристи, а место одржавања ове приче је такође Грчка. Ханиоти, једно од омиљених србских летовалишта. Плажа, море мирно, дан сунчан, идеалан за купање. Деца се играју на плажи, родитељи се сунчају. Док неко није повикао: "Wоман! (Жена)". Људи се узнемирили, гледају около, па ка мору, док убрзо сви нису видели о чему се ради. Жена се давила.
Док су други схватили шта се дешава, брачни пар Бановић је већ реаговао. Лекари из Гакова код Сомбора, Маја и Душан, одмах су улетели у воду и дошли до тела које је плутало на води.
- Извукли смо је на обалу, била је клинички мртва. Цијанотична, модра као шљива, није имала пулс, није дисала. Једино што нам је давало наду да успемо у спасавању су уске зенице. Викали смо стално да неко дозове Хитну помоћ неколицини људи који су се окупили око нас - прича Маја Бановић.
- Кренули смо са реанимацијом на коју је она добро одреаговала и након минут, два почела спонтано да дише. На уста је почела вода да куља. Након неколико минута, уз даљу реанимацију добили смо пулс. Окренули смо жену у бочни кома полозај и чекали екипу Хитне. Жена је убрзо почела да реагује на позиве, а након неких 15 минута је почела да комуницира са нама. Након тога је успела да седне и тако је дочекала Хитну помоћ која је стигла за неких 20 минута отприлике - прича Маја.
Жена је плутала близу обале са главом надоле. Имала је пераја на ногама и качкет на глави.
- Када смо пришли, прво смо мислили да можда тако плива и гледа ка дну. Питали смо је да ли је добро, али није било одговора и када смо је окренули видели смо да је модра, без свести - прича Маја Бановић.
Према њеним речима, били су обоје јако срећни, што су успели да спасу један живот.
- Невероватан је осећај. Сутрадан смо чули од њеног сина који нас је контактирао да се захвали, да је жена добро и да је на даљем испитивању у локалној болници. Жена је иначе локална Гркиња која свакодневно плива - наводи Маја.
Инцидент се догодио на мирнијем делу плаже Молос у Ханиотију, у петак поподне, док се брачни пар Бановић са децом одмарао на плажи. Море је, кажу, било предивно, мирно, чисто, без икаквих таласа и било је јако топло.
Душан Бановић ради у Општој болници у Сомбору као интерниста, а будући је кардиолог, а Маја је на специјализацији из педијатрије за Дом здравља Оџаци.
Кажу није први пут да спасавају нечији живот, али је свакако необично, јер су на летовању без икакве апаратуре, у туђој земљи.
- Из неких коментара на друштвеној мрежи смо сазнали да је њихов закон такав да бисмо нас двоје одговарали на суду да нисмо успели да је спасемо. Али у том тренутку нисмо уопште размисљали о било чему осим да спасимо један живот. Чак смо и своју децу оставили саму да бисмо је спасили. И хвала Богу успели смо. Нека је жива и здрава још дуго година - напомиње Маја.
Каже, било је као на филму, задесили су се у право време на правом месту и уз Божију помоћ успели да спасу жену.