Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Србија > INTERVJU : MIšel Zubenica

INTERVJU : MIšel Zubenica

26-03-2019 12:20:35 | | / mojenovosti.com |O aktuelnim političkim dešavanjima govori MIšel Zubenica, Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku i politički analitičar.

Da li se međunarodnoj zajednici i EU "žuri" da postigne bilo kakvo rešenje po pitanju Kosova?

Međunarodna zajednica, pre svega Vašington i Brisel bi želeli da se što pre obnovi dijalog između Beograda i Prištine, i da se do kraja godine postigne konačan sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. EU bi želela da se to desi pre izbora za Evropski parlament, što u ovom trenutku nije realno, ali će zato SAD, koje imaju mnogo veći autoritet, uložiti veći pritisak da se, ako ništadrugo, barem ti pregovori obnove i nastave.

Da li su protesti "#1od5miliona" uticali na poziciju vlasti u Srbiji?

Protesti "#1od5miliona" su možda najozbiljniji opozicioni protesti u Srbiji od 2012. godine, i može se reći da su po brojnosti učesnika širom Srbije i njihovoj organizaciji dosta iznenadili sve učesnike u političkom životu zemlje. Međutim, ono što je problematično, a tiče se protesta, je njihova pozadina, odnosno što je i dalje nejasno ko zapravo stoji iza njih - nezadovoljni građani ili opozicioni lideri. U svakom slučaju, ovi protesti su pokazali da postoji veliki broj ljudi u Srbiji koji je nezadovoljan aktuelnom vlašću i sistemom, ali i što takođe mora da se zna, da većina građana koji protestuju ne podržavaju ni trenutne opozicione stranke. Što se tiče same vlasti, do eventuelne promene može doći samo na izborima, a za sada aktuelna koalicija i dalje ima većinsku podršku građana.

Kako vidite učešće Srbije u projektu " Novi put svile "?

Projekat “Novi put svile“ je trenutno najveći i najznačajniji globalni projekat u 21. veku. Obuhvata 65 država i nekoliko milijardi stanovnika, i od izuzetne je važnosti što je i naša zemlja dobila priliku da bude deo ovog projekta. To će biti veliki podsticaj za srpsku ekonomiju i prilika za otvaranje novih radnih mesta, s obzirom da će u Srbiji biti izgrađeno nekoliko infrastrukturnih puteva predviđenih ovim projektom, kao što je buduća pruga Beograd-Budimpešta. Takođe, projekat „Novi put Svile“ još više će učvrstiti strateške odnose između Srbije i Kine, države koja će sigurno biti globalni ekonomski lider u ovom veku.

Koliko Srbija može da računa na veto Rusije u Savetu bezbednosti UN po pitanju statusa Kosova?

Ruska Federacija je pokazala nekoliko puta prethodnih godina da, kada je trebalo, bila spremna da zaštiti srpske interese u međunarodnim organizacijama. Primer za to je pokušaj Velike Britanije da UN usvoje rezoluciju o Srebrenici, po kojoj bi srpski narod bio okarakterisan kao genocidan. Upravo je Rusija uložila veto u SB UN kako se to ne bi dogodilo. Takođe, predstavnici Ruske Federacije su nekoliko puta potvrdili da bez saglasnosti Srbije neće dozvoliti da Kosovo postane članica Ujedinjenih Nacija.

Da li je danas Srbija "evropskija" od nekih članica EU?

Postoje parametri po kojima Srbija baštini evopske vrednosti mnogo više nego neke članice EU, ali postoje i oblasti u kojima mnogo zaostajemo. Položaj nacionalnih manjina i odsustvo ksenofobije u Srbiji, a koja je u velikom porastu u mnogim zemljama EU, može da bude primer kako je Srbija u tom pogledu dostigla evropski standard i bez formalnog učlanjena u Evropsku uniju.

Ivan Trajković