Преминуо велики писац Добрица Ерић

30-03-2019 04:09:26 | | / mojenovosti.com |

...."И желим да проживим, остарим и умрем у земљи Србији и да будем грумен ове земље о којој певам без предаха и у којој светли прах мојих предака"....
Добрица Ерић (1936. - 2019.)
Познати дечији песник, прозни и драмски писац из Србије Добрица Ерић преминуо је у 82. години.
Ерић је рођен је у селу Доња Црнућа у Горњој Гружи (код Горњег Милановца).
Завршио је четири разреда основне сколе у Враћевшници и опробао срећу, како је говорио, у многим занатима...
Својим богатим стваралаштвом на својеврстан начин обележио је живљење на простору Шумадије и Србије.
Незаобилазан је у антологијама и уџбеницима, писао је поезију и прозу, песме за децу, сарађивао у бројним листовима и часописима.
Прву збирку песама објавио је 1959. године, после чега је уследило више од стотину књига поезије, прозе, антологија, сликовница...

Добитник бројних награда

Добитник је низа значајних награда и признања: Младо покољење, Горанов венац, Награда Змајевих дечјих игара, Невен, Вукова Награда.
Добрица Ерић је знаменита фигура српске поезије и у добу Десанке Максимовић, Васка Попе, Стевана Раичковића и Бране Петровића имао је свој оригинални лик и реч, препознатљиву и снажну да се није морао потписивати, наведено је у саопштењу Српске књижевне задруге која је објавила низ Ерићевих књига.
Дечји писац Љубивоје Ршумовић рекао је да је Ерић са правом имао титулу "Сарадник сунца" коју су носили сви који су били на трагу стваралаштва Душка Радовића.
"Добрица је био један од темеља наше културе из чије поезије су деца учила најбоље о животу. Био је песник и приповедач, врхунски наратор и човек којег су школарци обожавали. Ово је велики губитак за нашу културу, а нарочито за нас његове пријатеље" казао је Ршумовић.
Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа наводећи да је Ерић био "живи лирски извор нашег народног духа".
"Добрица Ерић је био неодољиви песник завичајних шумадијских предела, одушевљени глас у славу живота и рађања, али и горки глас побуне против неправде учињене његовом слободарском народу", навео је Вукосављевић.
Извор: Агенције