Званично - пчеле проглашене најважнијим бићима на Земљи

16-10-2019 09:33:09 | | nezavisne.com/ mojenovosti.com |

Међународни Earthwatch Институт је на посљедњем састанаку у лондонском друштву Royal Geographical прогласио пчеле најважнијим бићима на планети Земљи.
Како су навели, 70 одсто свјетске пољопривреде зависи искључиво од пчела, а полинација, или опрашивање - можда и најважнија функција пчела - омогућује биљкама да се размножавају.
Без пчела, поручено је, фауна на планети би полако почела да нестаје.
Такође, откривено је да је студија коју је спровело неколико универзитета открила да су пчеле једина жива бића која не носе никакву врсту патогена - ни фунгусе, ни вирусе, ни бактерије.
Нажалост, одлучено је ово у тренутку када сазнајемо да пчела на планети има све мање. Једна од студија открила је да је нестало 90 одсто популације пчела у протеклих неколико година...
Главни разлози смањења броја пчела јесу неконтролисана употреба пестицида, недостатак цвијећа и дефорестација (крчење шума). Бројни активисти из овог разлога захтијевају да се одмах забрани употреба пестицида, почну користити природне алтернативе, а здравље и опстанак пчела почну помно пратити.
Греенпеаце се такође огласио и каже како пчеле можемо заштитити тако што би требало забранити седам најопаснијих пестицида (укључујући три која су пуна никотина), те очувати дивља станишта и обновити еколошку пољопривреду - ово подразумијева избјегавати гигантске фарме на којима се, из године у годину, сади иста биљка, што је велики проблем за инсекте.
Уз помоћ природних компостних система обновиће се храњиви састојци у земљи, смањити губитак земље од вјетра и ерозије воде.
Подсјетимо и још на славну реченицу коју је изрекао Алберт Ајнштеин: "Ако пчеле нестану, људи имају још четири године живота."