Oбавеза да се боримо за фер и поштене изборе

11-12-2019 08:19:24 | | / mojenovosti.com |

Седам година у Србији је заробљена држава, заробљени су медији и то је немогуће решити разговорима само три месеца пред изборе", казао је Дејан Николић, потпредседник Демократске странке, данас у Бриселу, на трибини у Европском парламенту.

Он је истакао да у Србији не постоје елементарни услови за слободне изборе, а парламент је одавно престао да буде место политичког дијалога и дебате. Он је подсетио и да се у извештајима ЕУ јасно види назадовање по питању слободе медија и слободе говора. Сви медији са националном фреквенцијом су под влашћу владајуће већине. Апострофирао је и то да три године нема осуђених за Савамалу, вече пред изборе срушен је део Београда и нико није процесуиран.

Оформљен је и тим експрата који је предложио кораке како да дођемо до слободних и поштених избора и да се створи механизам контроле, казао је Николић и истакао да су незадовољни грађани већ годину дана присутни на протестима против власти, а да је опозиција изашла из институција и стала уз грађане.

"Наша је обавеза према људима да се боримо за заједнички циљ. Наше је право да се боримо за демократске и слободне изборе," казао је Дејан Николић присутним ЕУ парламентарцима и нагласио да је Демократска странка одувек оријентисана ка Европској унији и да Европски парламент види као институцију где природно припада.

I.T. (DS)