Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Србија > Do izbora - dva putića

Do izbora - dva putića

15-12-2019 05:34:30 | | / mojenovosti.com |

Kampanja za predstojeće izbore u Srbiji je (ne)zvanično već počela. Iako izbori nisu još uvek raspisani, primetna je užurbanost lokalnih odbora vladajućih stranaka, te su aktivnosti skoro svakodnevne. Sa druge strane, to kao da ne dotiče deo stranaka opozicije, koje nastavljaju sa protestima -a najnoviji je višečasovna blokada RTSa.
U celu ovu priču se uključila i EU, tj. predstavnici Evropskog parlamenta (EP). Nakon održane treća runde pregovora vlasti i opozicije, Predsednica parlamenta Maja Gojković kaže da izbori sigurno neće biti održaniu martu, i da je to dogovoreno na međustranačkim razgovorima, a da će "Predsednik Srbije odlučiti o tačnom datumu, u okviru svojih Ustavnih ovlašćenja". Dogovoreno je i da se izaberu novi članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a Evropski posrednik Kurt Flakenštajn poručio je da "bojkot izbora nije dobar put".
Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da "još ne znamo ko će na izborima učestvovati i u kakvom aranžmanu. Izvesno je da cenzus prelaze SNS i SPS, a oko tog cenzusa se nalaze i PSG i SRS. Savez za Srbiju je na drugom mestu po predviđanjima, ali - oni neće učestvovati, i dalje su pri stavu o bojkotu izbora."
Sa druge strane, u najvećoj i najjačoj stranci SNS, čini se da je 'stanje redovno' , te da su sigurni u podršku građana i pobedu. Narodna poslanica Jelena Žarić-Kovačević kaže da "deo opozicije, koji je i do sada bojkotovao rad Paralmaneta, planira da bojkotuje i izbore". "Moje mišljenje je da to nema veze sa izbornim uslovima, već su svesni da nemaju podršku građana". Ipak, SNS se za izbore sprema 'punom parom' a evidentne su svakodnevne tribine, kao i akcije stranačke omladine. Njen stranački kolega i poslanik Vladimir Đukanović kaže "da je ostvaren vidan napredak u izbornim uslovima." Socijalisti, koji su dobili i nove potpredsednike prošle nedelje, nadaju se boljem rezultatu nego na prošlim izborima.
Prema važećem zakonu, krajnji rok za održavanje izbora je 3. maj 2020 godine. Iako se čini da je proleće daleko, te da ima i vremena da se (možda) neka od stranaka koje bojkotuju izbore i predomisli, nema sumnje da do predstojećih izbora - vode dva puta.
Ivan Trajković