Hiljadito izdanje kultne emisije ZAIR

21-12-2019 05:41:35 | | / mojenovosti.com |

Kultna radijska emisija 'Zakon akcije i reakcije - ZAIR' stigla je do svog hiljaditog izdanja. ZAIR je uvek imao specifičan muzički i radijski stil, a mnogi domaći bendovi su prvi put svoje pesme emitovali upravo u ovoj emisiji. ZAIR je jedna od retkih emisija koja se i danas bavi popularizacijom nauke i tehnologije, a u skladu sa vremenom, emisija se danas sluša ne samo na radio stanicama, već i online, putem streaminga i downloada.

Sećam se da sam te 2004. godine dobio ISDN Internet priključak, u to vreme neviđenu, ma, ultra luksuznu stvar. Sećam se i da sam imao verziju 2.0 Open Officea, koji je mogao da izvozi dokumente u PDF direktno, a imao sam i prvu verziju muzičkog softvera Live!.
Zašto je ovo bitno? Pa, sve to mi je pomoglo da u to vreme napravim neku vrstu Internet novina, tj. fanzina o tehnologiji, koji su se distribuirali putem sajta emisije ZAIR. Takođe, u to vreme nastale su numere - muzičke pozadine za ZAIR, za koje mislim da ih i dan danas ima negde na Modlijevom sajtu.
Pišem ovde o mom radu za ZAIR, pošto nema toga što o Zoranu nije napisano. I da je najpoznatiji radijski DJ od SFRJ, preko SRJ, pa preko SCG do današnje Srbije. A i šire. Da je avio legenda i verovatno najpoznatiji pilot sa ovih prostora. Da je najpoznatiji - i najvoljeniji - radijski glas, i nekad, a i sad.
Nego, da se vratimo na mene. ZAIR me je tokom godina inspirisao da se ozbiljno posvetim novinarstvu, pa posle par hiljada tekstova, stigoh i do nekih velikih domaćih, a i stranih redakcija. I, tako, ZAIR stiže do jubileja, 1000 emisije. Malo li je?!
Zato, kapetane Modli, pali motor, polećemo na radijske talase, bar još hiljadu puta!
Ivan Trajković