Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Tri puta tri

Tri puta tri

24-01-2020 09:11:04 | | / mojenovosti.com |

U skoro svim medijima je (ne)zvanično počela kampanja za lokalne i parlamentarne izbore.

I odmah su iz skoro svih stranaka počeli sa (samo)kandidovanjem za razne lokalne i republičke funkcije. S druge strane, stranke opozicije okupljene oko SzS i DS su najavile (i glasanjem unutar stranaka potvrdile) bojkot izbora. Za sada.

Nešto što je vrlo interesantno je i dilema - da li će biti bojkota na lokalu? Već se spekuliše po mnogim gradovima širom Srbije da lokalni opozicioni odbori nemaju nameru da gube 'kakve - takve' političke pozicije "zbog hirova iz Beogradskog kruga dvojke". Jedna od opcija koja se pominje je i formiranje grupa građana od već postojećih lokalnih odbornika, uz poneko novo lice. Pa ako prođe - prođe, ako ne, onda vraćanje u matične odbore, pod parolom "samo smo se šalili".

Nije još uvek jasno ni da li će baš svi funkcioneri opozicije potpuno bojkotovati izbore. Realno, ni opozicioni narodni poslanik, kao ni odbornik na lokalu "nije za bacanje", a tu su i članstva u raznim Odborima, Savetima, delegacijama. A biće i poneka dnevnica.

Ono što je sigurno - kao i na proteklim izborima, imaćemo veliki broj "političkih udavača" - raznoraznih pokreta, strančica i udruženja koja očigledno postoje samo kada su izbori, a u međuvremenu ih nema apsolutno nigde. To je legitimno i demokratski. Samo treba da imate program, par kandidata - i nekoga da glasa za vas.

Najava o cenzusu od tri posto (izmene zakona su u proceduri) dodatno je podelila ionako podeljenu opoziciju. I ne samo opoziciju. Кao što je i izjavio Predsednik Aleksandar Vučić - smanjenje cenzusa najviše utiče na SNS , kao najveću stranku, iz prostog razloga što je u igri više listi koje će (potencijalno) preći cenzus, a samim tim i više mandata će biti raspodeljeno. Tako se mogućem prelasku cenzusa najviše raduju Radikali i novoosnovana Srpska Desnica, kojima će ovo biti i prvi izlazak na opšte izbore. Sa druge strane, partneri SNSa - Socijalisti i Jedinstvena Srbija mogu da "nakrive kapu" - cenzus (i malo više od toga ) skoro da im je zagarantovano , a budući da su i već viđeni u sledećoj Vladi pod vođstvom SNS. Na lokalu- priča je malo složenija. Čini se da je pred svake izbore 'epidemija' preletanja iz stranke u stranku, a sve uz nadu da će se zadržati pozicije (i funkcije). Samo da nađu glasače.

A može da glasa i šira familija, jer imamo mnogo primera nekih - za koje ni ukućani glasali nisu.

Ivan Trajković