Како исправно одржавати свој аутомобил

20-02-2020 12:12:32 | | / mojenovosti.com |

Возачка дозвола и кључ у рукама нису једини елементи који вас чине власником аутомобила. Прво и основно правило које би сваки возач требало да зна јесте да ако желите да вас аутомобил ефикасно служи, морате и ви њега. То значи да се редовно одржавање возила подразумева и да је апсолутно неопходно за нормално функционисање четвороточкаша током дужег времена.

Осим тога, свако возило које се нађе на друму мора да буде потпуно технички исправно, не само због ваш, већ и због безбедности других учесника у саобраћају. Зато вам у наставку текста представљамо неколико практичних и корисних савета који вам могу помоћи да исправно бринете о свом аутомобилу.

#1 Редовно сервисирање - мали и велики сервис се подразумевају

Придржавање времeнског интервала о редовном сервисирању представља полазну тачку и предуслов за беспрекорно функционисање вашег аутомобила. Редовном контролом и заменом потрошних делова, течности и уља освежавате свој аутомобил, а самим тим му и продужујете век трајања.

Притом, ако су вам којим случајем промакле евентуалне неправилности и кварови у аутомобилу између два сервисна интервала, аутомеханичар ће их препознати, а затим и санирати. Оно што је важно напоменути јесте да, приликом поправки, ваш избор увек буду оригинал делови и уља за ваш аутомобил, како би он могао несметано да настави свој рад.

#2 Брига о кочницама је изузетно важна - предуслов за безбедну вожњу


Како бисте своју безбедност, али и безбедност других учесника у саобраћају довели на виши ниво, неопходно је да посебну пажњу посветите бризи о кочионом систему и самим кочницама, које морају у сваком тренутку да раде савршено. Наравно, опште је познато да, као и код других ауто делова, и оне временом слабе, па када крећете на дужи пут добро их проверите и уверите се да су сасвим исправне.

Први знаци који указују да нешто није у реду са кочницама јесте пропадање папучице, или шкрипање приликом кочења, па је у том случају важно одмах одреаговати и средити овај део аутомобила.

#3 Гуме као важан фактор за стабилну вожњу

Оно на шта би такође обавезно требало обратити пажњу јесу гуме, с обзиром на то да су оне једина веза између аутомобила и коловоза. Као што закон и налаже, лети је обавезно да користите летње гуме, а зими зимске. Обавезно редовно проверавајте напумпаност пнеуматика и дубину шаре.

Осим што вам добре гуме помажу приликом кочења, неопходно је да знате да оне у великој мери утичу и на потрошњу горива. Наиме, неисправни пнеуматици могу довести до тога да ваше возило троши више горива него иначе.

#4 Редовна замена филтера како би аутомобил продисао


Филтери су неопходни за исправан рад аутомобила, па је битно посветити им се. Будући да филтери ваздуха увлаче прашину из ваздуха, требало би их мењати барем једном годишње или на сваких 20 хиљада пређених километара. Наравно, све зависи и од терена по ком најчешће возите, ако су у питању блатњаве површине биће потребна чешћа замена.

Филтер уља се такође подразумева да морате заменити, а исто важи и за филтер кабине, који утиче на смањење појаве прашине и других честица у саму унутрашњост возила, чиме се постиже ваше неометано уживање у вожњи.

#5 Светла су неопходан сегмент за сигурну вожњу

Светла су, без обзира на то да ли се ради о фаровима, мигавцима, светлима за маглу, основни део сваког моторног возила. Јасна и што боља видљивост јесте примарни задатак сваког фара, како не би дошло до неких судара и непрописних скретања.

Без обзира на све, потребно је да често водите рачуна о стању својих фарова, магленки, уопште целокупног осветљења које вам пружа јасну видљивост на путу, без које не бисте ни могли да возите.

#6 Правилно коришћење горива много значи

Као што у свој организам не би требало да уносите било шта, тако ни у аутомобил не смете да сипате било какво гориво. Оно што је важно јесте да се побринете да у резервоар свог аутомобила увек точите одговарајуће и чисто гориво. На тај начин спречићете да неко неквалитетно или неодговарајуће гориво угрози рад мотора и проузрокује његово трајно оштећење.

#7 Чистоћа аутомобила знатно утиче на његово стање

Каже се да је чистоћа пола здравља, а иста изрека се у пренесеном значењу, може односити и на аутомобиле. Посебно се то односи на аутомобиле оних власника који не поседују гаражу, па су четвороточакши константно изложени нечистоћама у виду прашине, блата, али и птичјег измета.

Осим тога, када је лоше стање на путу, посебно зими и на улицама се налазе лед и со, такође може бити погубна за “здравље” аутомобила. Зато је неопходно да редовно перете свој ауто и са њега уклањате нечистоће које могу да га оштете.

Препорука је и да редовно воскирате свој ауто, како би се створио заштитни слој између лака и нечистоће, те тако спречило продирање истих.

Одржавање аутомобила је неопходно за његово исправно функционисање, а као што и сами можете да закључите на основу овог текста јесте да важи правило боље спречити него лечити. Зато ако на време приступите бризи о возилу, сигурно је да нећете имати проблема са њим.