Почео Самит енергетике Требиње – СЕТ 2020, присутно више од 400 учесника

06-03-2020 01:06:50 | | https://balkangreenenergynews.com// mojenovosti.com |

На отварању овог скупа, у Културном центру Требиње, било је присутно више од 300 гостију, док на девет панела учествује више од 80 експерата из региона.

Дводневни скуп под слоганом Енергетска будућност Западног Балкана организују Град Требиње, фирма СЕТ и ЕРС под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине.
Премијер РС: У овом моменту имамо значајно интересовање страних инвеститора за улагање у соларне електране и ветропаркове.
Премијер Радован Вишковић истакао је да сектор енергетике има највећи потенцијал у РС, па је то прилика за сарадњу са партнерима из региона и шире. Он је навео да ће Влада РС наставити инвестирање у нове електроенергетске објекте уз поштовање еколошких стандарда и ангажовање домаћих фирми и радне снаге.
Влада РС спремна да разговара о квотама за БиХ које се односе на енергију ветра и Сунца
“Искористио бих присуство Јанеза Копача, директора Секретаријата Енергетске заједнице, да му поручим да је Влада РС спремна да разговара о квотама за БиХ које се односе на енергију ветра и Сунца јер у овом моменту имамо значајно интересовање страних инвеститора за улагање у ове обновљиве извори енергије”, рекао је он, и додао да очекује помоћ Секретаријата у овом послу.
Почиње расправа о Предлогу закона о електричној енергији
Он је најавио да би ових дана требало да буде разматран Предлог закона о електричној енергији, којим ће се потрошачима први пут омогућити слободан избор снабдевача електричном енергијом, раздвајање регулисаних и тржишних делатности, дерегулацију цена, јачање улоге регулатора.
Законом се промовише употреба електричних аутомобила, и по први пут су уведене одредбе о местима за пуњење и потребна инфраструктура и услови за пружање ове услуге, додао је он.
Лука Петровић, генерални директор Електропривреде Републике Српске (ЕРС), рекао је да је крајње време да се креира боља комуникација у регион, када је реч о енергетици, не само због профита него и енергетске сигурности.
Намера је, како је навео, да Самит енергетике Требиње постане традиционално место окупљања региона када је реч о енергетици.
На скупу ће бити представљено десет научних радова
Народи у региону, како је додао, живе једни поред других, па би морали да заједно развијају и енергетику.
Он је истакао да ће на Самиту бити представљено десет научних радова, док ће на панелима учествовати више од 80 стручњака.
Петровић је поновио да ЕРС намерава да у наредних десет година изгради електране снаге 1.000 МW, које ће користити енергију ветра, Сунца, воде, али и природни гас.