CMJP: 86 odsto građana se ne plaši koronavirusa

24-04-2020 08:44:58 | | / mojenovosti.com |

Istraživanje „Stavovi građana o epidemiji virusa korona (COVID-19)“ sprovedeno je u periodu od 8. do 15. aprila 2020. godine na uzorku od 5989 ispitanika u formi onlajn ankete. Anketni upitnik je sadržao 24 pitanja zatvorenog i mešovitog tipa.

Ispitanici su imali priliku da iskažu svoje mišljenje o merama Vlade, kao i da ispolje svoje poverenje u medije, zdravstveni sistem i članove Kriznog štaba. Takođe, ispitano je koliko su različite teorije zavere o poreklu virusa ili njegovoj vezi sa 5G tehnologijom stekle zagovornika u Srbiji, kao i da li je svetska pandemija donela novi imidž Kini.
Cilj istraživanja bio je da omogući građanima da na neposredan način iskažu mišljenje o aktuelnim pitanjima, koja se u uslovima vanrednih okolnosti pokazuju kao egzistencijalno važna. Na ovaj način, želeli smo da pružimo bolji uvid javnosti, ali i medijima, o ličnom odnosu građana prema aktuelnoj situaciji, kao i njihovim očekivanjima od vremena koje tek dolazi.86 procenata građana Srbije se ne boji korona virusa. Ovome svedoči i podatak da je 85 odsto njih preduzelo mere smanjenja socijalnih kontakata i češćeg pranja ruku, a 75 odsto je izjavilo da nose maske i rukavice.Prema ovom istraživanju 60 odsto ispitanika je uvereno da Srbija neće doživeti „italijanski scenario“, a najveći broj anketiranih, čak 90 odsto, previđa da ćemo do 1. juna obuzdati epidemiju, kada očekuju i ukidanje vanrednog stanja.
Ovo istraživanje, sprovedeno od 8. do 15. aprila, koje je obuhvatilo 5.989 ispitanika, najveće je istraživanje javnog mnjenja u Srbiji od početka epidemije korana virusa. Ispitanici su imali priliku da iskažu svoje mišljenje o Vladinim merama.
M. N.
Izvor : CMJP, Agencije
Foto: Twitter