Падају цијене некретнина? Раскидају уговоре о куповини станова

27-04-2020 11:23:57 | | / mojenovosti.com |

Проблем у који је запала станоградња у Србској довољно илуструју и поједини случајеви раскидања већ потписаних уговора гдје су инвеститори у обавези да купцима врате новац.
Да је продаја станова апсолутно стала потврђено нам је из Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Привредне коморе Републике Српске, гдје подсјећају да је област високоградње, а посебно у дијелу станоградње, у задњем периоду била у константној експанзији.
О каквој експанзији је ријеч свједоче и посљедњи подаци Републичког завода за статистику, према којима је број предвиђених станова за градњу у марту ове, у односу на исти мјесец прошле године, био већи за чак 97,6 одсто. Ове планове је, међутим, помрсила пандемија.
"Купци, како домаћи, тако и они који живе и раде изван граница Републике Српске, станове су уговарали и куповали већ од самог почетка градње и такво стање трајало је све до појаве пандемије. У овом периоду пандемије апсолутно је стала продаја станова, а забиљежени су и поједини случајеви раскидања већ договорених уговора, гдје су инвеститори у обавези поврата новца купцима", рекао је за "Независне новине" Миле Петровић, секретар овог удружења.
Како додаје, то за даљу посљедицу има директно обустављање градње већ договорених послова, као и планирања нових инвестиција.
"Све ово утицало је и на драстично мањи број издатих грађевинских дозвола јер сви су сада у фази чекања док се стање у потпуности не нормализује", нагласио је Петровић.
Није то, међутим, једини проблем с којим се због пандемије вируса корона суочио грађевински сектор. Онемогућена је, наиме, и набавка грађевинског материјала за рад на градилиштима, а знатно су више улазне цијене оног материјала кога тренутно има на стању, на шта, између осталог, утичу и повећане транспортне цијене.
"Недостатак је и репроматеријала у индустрији грађевинског материјала, који се набавља из Хрватске, Србије, Пољске, Мађарске, Њемачке, Аустрије, Италије, а интересантно је поменути да је и Колумбија један од добављача појединим привредним друштвима. Све ово онемогућило је континуирани рад привредних друштава", каже Петровић.
Синдикалци, с друге стране, истичу да је могуће да ће се ова област брзо опоравити, али да то зависи од неколико фактора попут куповне моћи становништва, односно да ли ће грађани имати посао те плату на основу које ће моћи да узму кредит и купе стан.
"У овом моменту мислим да ће и инвеститори морати мало да смање своје апетите. Доста је тога већ направљено и празно је. Мораће да мало спусте цијене да би људи могли да купују станове. Или да те објекте оставе да труну. У таквом случају ни они неће имати користи, ни људи који су вољни да купе стан", наводи Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС.
Она живи у Приједору, гдје, како каже, градилишта и даље раде, а радови су чак и интензивирани по доласку стабилнијег времена.
"Разумијем ја да нема репроматеријала, као и да су људи повукли своје захтјеве за куповину станова, да траже новац назад, ситуација је таква, али не разумијем послодавце који су радили до прије мјесец дана и онда кад долази криза, одједном немају чим платити раднике. Нису то мале фирме", рекла је Врабичићева за "Независне".

Смањен обим

Из Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Привредне коморе РС истичу да је грађевински сектор ускладио пословне активности са новонасталим режимом и поштује мјере које је прописала Влада РС, па самим тим и послује у смањеном обиму.
"Смањен капацитет радника у циљу спровођења мјера Владе РС о личној заштити становништва, што је апсолутно разумљиво, довео је до тога да је врло тешко причати о продуктивности привредних друштава у оваквим условима пословања", каже Миле Петровић, секретар овог удружења.
По његовим ријечима, оно што је додатно отежало ситуацију је укидање градског превоза и практично је привредницима дата и обавеза да морају размишљати на који начин радници да дођу на градилишта, односно уопште на посао. Можда је, како истиче, било срећније рјешење да је градски превоз остао, али само за превоз радника, што би доказали потврдом послодавца или на неки други начин.