U Vranju obeležen 9. maj Dan pobede nad fašizmom

09-05-2020 09:17:20 | | / mojenovosti.com |

Predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković, zamenik gradonačelnika Nenad Antić i gradska većnica Zorica Jović položili su cveće na Spomenik oslobodiocima Vranja ispred Pedagoškog fakulteta, u okviru obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom. Predsednik Skupštine dr Dejan Tričković, rekao je da je Drugi svetski rat bio najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva.

„Srbija je i tada bila na strani koja se bori za humane vrednosti, istinu, pravdu i slobodu. To smo uvek plaćali visokom cenom i ogromnim brojem žrtava. Drugi svetski rat doneo nam je i Holokaust čiju je brutalnost osetio srpski narod. I danas smo, usled okolnosti koje su nas zadesile zbog pandemije koronavirusa, ovaj dan obeležili sa jednakim poštovanjem prema našim hrabrim precima koji su dali svoje živote za slobodu otadžbine“, rekao je dr Tričković.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja kada je 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Takođe, ovaj dan se ujedno obeležava i kao Dan Evrope, datum koji je ustanovljen kao sećanje na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

G.V./G.V.