Утицај пандемије корона вируса на цене некретнина у региону

30-06-2020 12:44:14 | | / mojenovosti.com |


Пандемија вируса корона озбиљно се одразила на све аспекте живота, како у свету тако и у региону, а тај утицај није заобишао ни тржиште некретнина. Након вишегодишњег константног раста цена станова, очекивало се да због ванредног стања појефтине некретнине у региону.

Међутим, аналитичари су пронашли другачије стање. Промене постоје, како на плану изнајмљивања тако и у продајним ценама, али оне нису драстичне. Најзначајнија промена био је тренутни застој промета некретнина, али се та ситуација променила већ у мају и јуну месецу.

Шта се конкретно догодило са тржиштем некретнина у Србији, БиХ, Хрватској и Црној Гори под утицајем пандемије?

Србија: продаја опала, цене остале скоро исте

Србско тржиште некретнина нашло се у незапамћеној ситуацији у марту 2020. године. Проглашење ванредног стања, затварање свих институција и установа од значаја за продају станова – пре свега банака, агенција за некретнине, катастара, нотара и др. – у тренутку је зауставило читав промет.

Аналитичари су у априлу изнели податак да је продаја опала за невероватних 70%, али и да су поред тога продајне цене остале скоро непромењене. Забележен је просечан пад цена некретнина од 3% на нивоу читаве земље. Док су у престоници станови појефтинили за 3,5%, занимљиво је да је у Новом Саду тај пад био занемарљив, свега 0,5%.

Међутим, не може се исто рећи за цене издавања станова – забележен је значајан пад станарина, од чак 9%. Занимљиво је да су цене највише пале у мањим градовима. Примера ради, у Суботици је забележено појефтињење од невероватних 20%. Најмањи пад цена био је за изнајмљивање станова у Нишу – 6%. Кирије су пале и у Београду и Новом Саду, као и у Крагујевцу. Разлог за то проналазимо у чињеници да је велики број студената отказао изнајмљене станове.


Иако се према подацима Републичког геодетског завода Србије, тржиште некретнина битно опоравило након ванредног стања, потпуни повратак у пређашње стање не очекује се пре 2021. године. Такође, постоје предвиђања да ће продајне цене станова тек падати.

Корона вирус зауставио продају станова и у БиХ

Као и у Србији, тржиште некретнина у Босни и Херцеговини такође је претрпело значајне губитке због пандемије вируса корона. Продаја станова је потпуно обустављена у марту, а у месецима који су уследили реализовани су само ранији договори. Нове потражње није било, а забележени су и случајеви раскидања уговора о куповини станова. Анализа је показала овакво стање како у Сарајеву, тако и у Бањалуци. Међутим, већ у мају се приметила блага промена ситуације.

Занимљиво је да пандемија није пореметила само тржиште некретнина, већ и утицала на навике и понашање потрошача. Показало се да потенцијални купци сада уместо станова више траже мање куће са великим двориштем, поготово у приградским насељима где имају могућност узгајања различитих пољопривредих култура. Према Наиди Ћеримагић из Удружења учесника у промету некретнина, разлог за ово треба потражити управо у последицама психолошког утицаја мера изолације на људе.

Што се продајних цена тиче, иако се очекивало, до већих промена ипак није дошло. Ипак, аналитичари се уздржавају од коначног закључка док се ситуација у региону потпуно не нормализује. Обустава наставе у школама и на факултетима довела је до тога да велики број станова за изнајмљивање у Бањалуци и Сарајеву остане празан, међутим, као што је то био случај са продајним ценама, ни цене закупа се нису значајно мењале.

Слабији је промет и у Хрватској

У јануару 2020. године Хрватска је била трећа у Европи по расту цена некретнина. Иако се очекивало да пандемија корона вируса промени ту слику, до већег пада цена ипак није дошло. Примера ради, у марту је забележен пад цена станова у Дубровнику за свега 1% у односу на почетак године. Аналитичари предвиђају да ће до пада цена доћи у другом и трећем тромесечју.

Осетна промена, међутим, примећена је у промету – као и у Србији и Босни и Херцеговини, продаја је скоро потпуно заустављена, а пад промета је премашио 90%.

дуброник-станови

Промене у навикама купаца евидентиране су и у Хрватској. Нема сумње да jе изолација показала велику разлику квалитета живота у стану и кући. Због тога је потражња за мањим кућама на периферији, па чак и за земљиштем за градњу кућа значајно порасла. Тако се у априлу посебно претраживала понуда кућа на продају у Загребу, Осијеку, Ријеци, Задру и Пули.

Упркос пандемији и земљотресу који је задесио Загреб у марту, хрватска престоница је остала најтраженији град за куповину станова.

Потражња за становима у Црној Гори мања него ранијих година

Због смањене потражње за становима, стручњаци очекују пад продајних цена некретнина у Црној Гори. Због велике популарности некретнина на Јадрану, црногорско приморје је пре више од десет година стекло епитет европски Менхетн. Станови и виле на мору годинама важе за највиши луксуз, а посебна потражња била је за некретнинама на самој обали или са погледом на море. Интересовање за куповину и изнајмљивање посебно су показивали странци. Међутим, због актуелне ситуације, стање се значајно променило, па је по први пут после неколико година на црногорском приморју већа понуда но потражња на тржишту некретнина.


Надлежни процењују да ће оваква ситуација сасвим извесно утицати да продајне цене значајно падну, те да ће наредни период бити изузетно повољан за куповину стана у Црној Гори, како на приморју тако и у Подгорици. Наравно, треба узети у обзир да није цена једини фактор који утиче на ову одлуку. Проблеми могу настати и због тога што заинтересовани купци из иностранства можда неће бити у могућности да некретнину виде уживо. Као и у другим земљама у региону, све трансакције су неизвесне док се актуелна ситуација не стабилизује.

Што се изнајмљивања апартмана и станова у Црној Гори тиче, многи угоститељи су се одлучили да значајно снизе своје цене, па је на неким местима забележено појефтињење од чак 50%.
Сасвим је извесно да ће се праве последице пандемије вируса корона по трижиште некретнина видети тек крајем ове или почетком наредне године. По свему судећи, до пада цена ће доћи, мада су аналитичари суздржани по питању прогноза и оптимистично очекују опоравак тржишта.