Uručena donacija Vranjskom Zdravstvenom centru

17-07-2020 06:41:01 | | / mojenovosti.com |

U Vranju je danas uručena pomoć za Kovid ambulantu, bolnice i porodilište u Vranju, u akciji koju je na osnovu građanske inicijative, pokrenuo Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja.
"Akcija je predstavljala veliki izazov za nas, ali i veliko iznenađenje jer je, u vreme epidemije izazvane virusom Covid-19, pokrenula još jednu epidemiju – epidemiju humanosti i solidarnosti. Na poziv da, u ovim teškom danima budemo uz naše lekare, medicinske sestre/tehničare i ostalo osoblje angažovano u sistemu borbe protiv virusa, kao i da pacijentima koji biju najtežu bitku obezbedimo dostojanstvene uslove lečenja, javilo se 184 donatora – pravnih i fizičkih lica, od kojih je jedan broj insistirao da ostane anoniman. " kažu iz CMTDO.
Na račun CMTDO ukupno je uplaćeno 579.499,00 rsd, preko platformedonacije.rsjoš 137.705,00 rsd, dok će Ambasada Kraljevine Norveške za iznos od 60.000,00 rsd kupiti dodatnu medicinsku opremu kao vid pomoći zdravstvenom sistemu u Vranju. Kada je reč o donacijama u robi, okvirna vrednost prikupljenih sredstava je oko milion dinara.
„Najveća novčana uplata je 100.000,00, a najmanja 500,00 dinara, ali za nas sve imaju jednaku vrednost. One su podjednako odraz humanosti i solidarnosti naših sugrađana koji su složno, bez velikih reči i pompe, ustali na noge, stali jedni uz druge i odlučili da se bore protiv nevidljivog neprijatelja. Veliki je doprinos i naših ljudi koji žive i rade u Beogradu, Smederevu, Novom Sadu, Nišu, ali i naših komšija iz Trgovišta, Bujanovca i Preševa, kao i Vranjanaca iz Australije, Norveške, USA, Katara, Italije...“, rekla je Jelena Marinković, PR CMTDO. „Ilustracije radi, nabavljena je mašina za pranje i sušenje veša za Kovid 4 bolnicu, frižideri za sve četiri bolnice, više od 30 pulsnih oksimetara, 20 digitalnih toplomera, 10 beskontaktnih toplomera, 4000 zaštitnih maski i isto toliko rukavica, 11 stalaka za infiziju i 11 kolica za boce sa kiseonikom, 300 kiseoničnih maski, 550 kg praška za pranje, 300 litara medicinskog alkohola, 180 litara tečnog sapuna, 200 bolničkih posteljina, 140 infuzionih sistema, 600 litara sokova za pacijente, 900 kesica gotovih supa, velika količina vode, jastuci, ubrusi, sredstva za dezinfekciju itd. Vlasnici pojedinih restorana su se uključili u akciju tako što spremaju obroke za sve zaposlene u Kovid bolnicama. Drugačije rečeno, svako je doprineo koliko je želeo i mogao„ dodala je Marinković.
Danas je najveći deo donacije uručen lekarima i medicinskim sestrama/tehičarima koji rade u Kovid sistemu, a u narednim danima će biti uručen i ostatak. Treba spomenuti da je deo medicinske opreme i sredstava otišao u ambulatu u selu Vlase, DZ Trgovište i Kovid bolnicu u Surdulici.
Ivan Trajković
Foto: I. S.