Sramni napadi na srpske svetinje na KiM

19-08-2020 05:34:50 | | / mojenovosti.com |

Povodom ponovnog početka nezakonitih radova na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zone, reagovale su: advokat Aleksandra Marković, koja je morala da napusti svoju rodnu Prištinu 1999. godine i Narodna poslanica u Skupštini Srbije, iz Niša Jelena Žarić – Kovačević.

“Odavno ne verujem u bajke i znam da će to ostati samo snovi ukoliko se sami ne izborimo za svoju sudbinu, i dalje ne mogu da razumem zbog čega mi je neko ukrao detinjstvo, drugove iz škole, livadicu na kojoj sam se igrala i bakinu kuću. Uskoro ću doktorirati”, kaže Marković i dodaje:

“Školu i fakultet sam završila u nekom drugom gradu, sa nekim drugim drugarima. Ni bakine kuće više nema, prvo su sve pokrali, čak i prozore, a onda je spalili. Stan u kome sam rođena i odrasla, u kome sam se igrala, sada mogu da vidim samo kroz musav prozor autobusa kada mi dozvole da tu prođem. Tako je i danas sa izgradnjom magistralnog puta Dečani – Plav u zoni manastira Visoki Dečani uprkos nedvosmislenoj zabrani gradnje puteva kroz zaštićene zone. Gradnja puta kroz zaštićenu zonu naneće veliku štetu manastiru iz 14. i Uneskovom spomeniku kulturne baštine. Pokazuje jedan vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini, koja je od neprocenjive vrednosti, time tzv. Prištinske vlasti pokazuju ne samo da su uništili moje i mnoga detinjstva već da imaju jaku želju da unište postojanje jednog naroda u celini”, kaže Aleksandra.


Jedna od najaktivnijih poslanica u Skupštini Srbije Jelena Žarić – Kovačević kaže:

„Poslednji u nizu napada i pritisaka na Srbe je upravo nastavak izgradnje magistralnog puta tik uz Manastir Visoki Dečani. Podsetila bih da je u pitanju specijalna zaštićena zona, što govori da je u pitanju čista provokacija, a iza svega se krije samo mržnja prema svemu sto je srpsko“.

„Imali smo prilike da čujemo da će Vlada Srbije uz podršku Srpske pravoslavne crkve formirati Specijalni tim za zaštitu svetinja, odnosno hrišćanske duhovne baštine na prostorima na kojima živi srpski narod, i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će to postaviti kao jednu od najbitnijih tema prilikom razgovora koji će se desiti u Briselu. Kao država pokazali smo da se bavimo identitetskim pitanjima“, zaključila je Kovačević.

(info) M. N.