Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Srbija je otvorila vrata svetskoj atletskoj eliti

Srbija je otvorila vrata svetskoj atletskoj eliti

18-09-2020 09:33:33 | | / mojenovosti.com |

Spektakularni atletski miting u bacanju kugle održan je u Beogradu na Trgu Republike, gde su građani imali priliku da vide najveće zvezde sveta u ovoj atletskoj disciplini. Događaj je ispratio i minsistar omladine i sporta, Vanja Udovičić, koji nije krio oduševljenje organizacijom.

“Srbija je otvorila vrata svetskoj atletskoj eliti. Bacački miting je početak kojim najavljujemo najveće i najznačajnije takmičenje u atletici, Svetsko dvoransko prvenstvo, koje će se održati u Beogradu 2022. godine. Ovde smo da svi zajedno podržimo i navijamo za srpske šampione koji će odmeriti snage sa najvećim imenima svetske atletike u ovoj disciplini. Pripremni period koji je pred nama dobra je prilika da ovakvim i sličnim manifestacijama promovišemo predstojeće takmičenje i pokažemo da je Srbija zemlja šampiona”, istakao je ministar Vanja Udovičić.

Rajan Krauzer bacanja po serijama: 22,59m, 22,32m, prestup, 22,57m, 22,55m, 22,37m.

„Generalno sam zadovoljan svojim bacanjima, posebno sa tri bacanja preko 22,50 m, pokazuju doslednost i daleke daljine, a kada postanem dosledan, obično signalizujem da sam spreman za još jedan skok napred“, razmišljao je Krauzer.

Bilo je jasno da Krauzer indirektno ukazuje na to da bi dugogodišnji svetski rekord od 23,12 m, koji Amerikancu Rendiju Barnesu stoji više od 30 godina od 20. maja 1990, mogao da bude ugrožen 2021. godine.

„Nadao sam se da ću večeras preći 23 metra, ali ovo takmičenje me je zaista oduševilo muzikom i atmosferom. Većinu vremena sam se takmičio pred 50 ljudi, tako da je bilo sjajno imati publiku. Volim ovakve događaje gde ih možemo premestiti sa stadiona u centar grada i na ulice.”

„Ova godina je bila zaista teška za sve, ali takođe je podgrejala moju strast prema sportu. Pronalazeći načine treninga, bio sam na trotoarima i u parkovima. Naravno, to nije bio optimalan trening i nisam toliko jak kao prethodnih godina jer sam dosta treninga odradio u garaži. Ono što me raduje je što sam sebi postavio cilj da se takmičim ovog leta (uprkos svim problemima) i obavezao sam se na to 100 posto, dodao je.

Skoro dva metra zaostatka za Krauzerom na drugom mestu bio je Kovač, čiji je najbolji rezultat bio skromnih 20,61 m, koji se tokom takmičenja borio sa tehničkim problemima.

„Definitivno nisam srećan jer sam očekivao da se približim 21.30 ili bliže liniji od 22 metra, ali, hej, pre dve nedelje nisam znao da li ću imati bilo kakvih takmičenja ovog leta“, razmišljao je Kovač.

Sigurno bi bilo nerazumno otpisati Kovača kao pretendenta na olimpijsku medalju na osnovu dokaza o lošem učinku u četvrtak.

Na konferenciji za novinare pre događaja, priznao je da je od odlaganja Olimpijskih igara iskoristio ovu sezonu za regeneraciju tela i izlečenje nekih manjih povreda, i nada se da će od početka sledeće godine imati više dvoranskih takmičenja.

Predsednik Srpskog atletskog saveza, Veselin Jevrosimović, bio je oduševljen organizacijom spektakla i istakao je da je to samo jedan u nizu mitinga koji će biti organizovani u narednom periodu u sklopu promocije Svetskog prvenstva 2022. u Beogradu.

“Imali smo dva najbolja bacača na svetu, veliki spektakl i prava atletska predstava za oči. Ovo je prvi u nizu mitinga kao promocija Svetskog atletskog prvenstva u Beogradu 2022. godine i planiramo da nastavimo sa ovakvim gradskim mitinzima“, rekao je Jevrosimović.

M.n. / SAS.or.grs