Digitalizacija poslovanja kao velika šansa za preduzetnice

19-11-2020 06:02:55 | | / mojenovosti.com |

Danas se obeležava Međunarodni dan preduzetnica. Tim povodom direktorka Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije čestitala je svim preduzetnicama ovaj dan i najavila brojne aktivnosti koje za cilj imaju upravo to, da jačaju žensko preduzetništvo.

"Svim preduzetnicama, vlasnicama malih biznisa čestitamo njihov dan, Međunarodni dan preduzetnica 19.novembar ,koji obeležavamo svake godine."

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije intenzivno radi na unapređenju ženskog preduzetništva u Srbiji, na ekonomskom osnaživanju žena Srbije. Cilj nam je da naše preduzetnice unaprede svoje poslovanje, ali istovremeno i da podstaknemo i motivišemo što veći broj naših dama da započinju sopstveni posao. Poseban akcenat stavljamo na aktivnosti u cilju podsticanja i motivisanja što većeg broja mladih žena da započnu sopstveni biznis.

Kada je reč o ženskom preduzetnistu ,u Srbiji posluje oko 31 % “ženskih firmi”.Jedan od glavnih izazova za dame i dalje predstavlja početni kapital, ali je zahvaljujući aktivnostima države i Privredne komore Srbije, evidentan rast i napredak ženskog preduzetništva u Srbiji.

Upravo iz tih razloga, u okviru Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije formirana je Sekcija za žensko preduzetništvo PKS. Sekcija okuplja veliki broj preduzetnica i vlasnica malih biznisa i moram da naglasim da interesovanje non stop raste. Na to smo posebno ponosni, jer to dokazuje da dame prepoznaju značaj ekonomskog osnaživanja žena i sve više njih je ohrabreno da započinju sopstveni posao. Kroz rad Sekcije, naše preduzetnice se umrežavaju, unapređuju svoje baze poslovnih kontakata. Takođe, kroz Sekciju promovišemo primere dobre prakse, ali organizujemo različite događaje, konferencije, B2B sastanke, ali i pružamo pomoć u uključivanju ženskih preduzeća u lance dobavljača.

Poseban akcenat stavljamo na edukaciju naših preduzetnica jer smatramo da je izuzetno značajno da one kontinuirano unapređuju svoja znanja i veštine. Naglašavam da su sve naše radionice uvek besplatne i na teme koje delegiraju naše preduzetnice.


Žene vlasnice biznisa pokazale su da su izuzetno sposobne da prilagode svoje poslovanje novim uslovima poslovanja, izazvanim pandemijom virusa Covid-19. “New normal” doneo je nove trendove u poslovanju i sve više njih prilagođava se novim uslovima i prelazi na online poslovanje.

Ističem, da je posebno značajno, kada je u pitanju njihovo poslovanje,da intenzivno rade na digitalizaciji poslovnih procesa i u tome im Privredna komora Srbije kontinuirano pomaže. Digitalizacija poslovanja izuzetno je značajna jer na taj nacin njihovi biznisi mogu biti konkurentni i održivi na duži rok.

Imajući u vidu da ove godine zbog pandemije nismo u mogućnosti da organizujemo događaj povodom obeležavanja Međunarodnog dana preduzetnica, upravo smo odlučili da na taj dan organizujemo završnu konferenciju, vezano za zatvaranje projekta Digitalno žensko projektno preduzetništvo. Ova konferencija će biti održana online, a svakako nakon završetka pandemije planiramo da organizujemo konferenciju povodom obeležavanja Međunarodnog dana preduzetnica.

Zelim da pozovem sve nase preduzetnice da se priključe radu Sekcije za zensko preduzetnistvo PKS, kao i da za sva eventualna pitanja uvek mogu da nas kontaktiraju na email adresu preduzetnik@pks.rs

Jos jednom, svim nasim preduzetnicama cestitam Medjunarodni dan preduzetnica. Imajte uvek na umu, da samo ekonomski osnazene zene mogu donositi racionalne odluke o svom zivotu., izjavila je Branislava Simanić.


(Asinfo/Jollywoman)


Foto: Miloš Lužanin.