Када ће почети падати цијене некретнинау Бањој Луци?

20-12-2020 06:05:19 | | / mojenovosti.com |

Цијена квадрата у Турској за дупло јефтинија него у Бањој Луци док је БДП по становнику у Турској дупло већи него у БиХ. Да ли то ззначи да су цијене квадрата некретнина у Бањој Луци надуване до пуцања балона? Да ли ће доћи до пада цијене квадрата у граду на Врбасу?

Цијене станова у Сарајеву и Бањој Луци некада

У Бањој Луци су цијене некретнина већ одавно превисоке у односу на стандард грађана и оно што Бања Лука пружа.

Зашто је то тако?

У доба непосредно после задњег рата, цијена квадарата у Бањој Луци је била за око 50% веће од цијена квадрата у Сарајеву. И данас су цијене некретнина у Бањој Луци остале превисоке.

Такав омјер цијена је ван сваке логике. Бања лука је знатно мања од Сарајева, а самим тим пружа мање могућности за њене становнике. Клима у Бањој Луци је праћена љетним спаринама. С аспекта климе, знатно јеу угодније љето провести у Сарајеву него у Бањој Луци.

Највећи дио Сарајева пије изворску воду, док са Врела Босне, са извора Миљацке. У Бањој Луци је пије прочишћена вода пуна хлора из Врбаса. У узводном току од бањалучког водовда је не низ насеља и много отпадних вода укључујући канализацију која се улијева у Врбас. То се "прочисти" па онада баљалучани то пију.

Бања Лука је трусно подручје по пиању земљотреса, опасније од Сарајева.

Сарајево је окружено и олимпијским планнанама, гдје вез за 20-так минута вожње из центра Града можете доспјети на Требевић, Јахотину, Бјелашницу, Игман, док Бањалучанима треба знатно више до Козаре коај пружа мање могућности аа љубитеље природе од поменутих сарајевских планина,

Узимајући то све у обзир, логићно би било да су цијене квадрата у Бањој Луци нижа од цијене квадрата у Сарајево. На конто превисоких цијена некретнина у Бањој Луци, Срби су изгубили велике своте новца. Нпр. Муслимани/Бошњаци су могли за продате некретнине у Бањој Ллуци да за око 50% јефтиније купее некретине у Сарајеву.

Прича се да су марже и преко 200%

Да ли политика, да ли грађевински лоби, или како народ говори грађевиснка мафија су у Бањој Луци и данс одржали превисоке цијене. Прича се да квадрат градње са квалитеним материјалима кошта у Бањој Луци до 1000 КМ/m2, а квадрат у новоградњи се продаје по цијенама од преко 2000. У новије вријеме, цијене на бољим локацијама достижу цијене и око 3000КМ/m2.

Доста народа је отишло из Бања Луке, цијене су енормне у односу на стандард грађана, а опет што је чудо, највећи број станова се прода још док је зграда у изградњи.

Ко купује те толике некретнине по таквим цијенама?

Да ли људи са простора Бања Луке и околине који су отишли у расејање, купују себи станове који су углавном празни и тако помоажу у надовавању цијена?


До када ће то трајати?

Да ли ће људи који имају новац, схватити да се новац може уложити у некретнине и у другим мјестима и градовима.

Цијене квадрата у Турској јефтиније дупло у односу на Бања Луку

БДП по становнику у Турској за око дупло већи него БДП по становнику Бања Луке,

По подацима из 2018 године, БДП по станвнику Турске је износио 28,002$, док је у БиХ у исто вријеме био13,108$

Цијене квадрата некретнина уз море у Турској дупло (а и више од тога) повољније су од цијена у Бањој Луци Тако отприлике цијена квадрата намјештеног стана у близини плаже у Турској износи око 1250 КМ/m2, док у Бањој Луци цијене иду и преко 2.500КМ/m2.

Погледајте нпр, цијен некретнина у Турскоје.

За 80,000 евра може се купити луксузно опремњен стан са око 125м2, у непосредној близини морам. када се прерачуна, квадрат тог стана у турској дође око 125КМ/m2

Стан потпуно опремљен, 70 метара од плажен 80m2 / 45.000Еура

Стан потпуно опремљен, 150m oд мора, 95m2 /48.500еура

Понуда некретнина у Турској

https://www.facebook.com/watch/newlifeturkeyinalanya/

До када?

Наведени су примјери цијена некретнина у Турској и Бањој Луци. Цијене у Грчкој су такође ниже него Бањој Луци. Нећемо овде радити детљану анализу тржишта некретнина.

Циљ текста је био да скрене пажљу грађанима Бања Луке, да су цијене некретина у односу на живостни стандард, БДП, климу, воду, итд.доста високе, те да воде рачуна о свом новцу гдје га улажу.
Да ли ће прије инвеститори у некретнине у Бањој Луци схватити да су претјерали са маржама или ће прије грађани који желе да уложе новац у некретнине, увидјети да на другим мјестима могу добити за свој новац више и боље, остаје да се види.