Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Prostor živi dva sprata niže

Prostor živi dva sprata niže

22-06-2021 09:00:49 | | / mojenovosti.com |

U petak 25. juna od 19 časova u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju biće otvorena izložba 'Prostor živi dva sprata niže' mladih umetnika Jovane Mitrović i Dušana Jovčića.
"Prostor je ono u čemu se materija fizički prostire. Dušan i Jovana nam svojim delima otvaraju prostore u kojima se pronalaze na putu ka sebi i suštini.
Na prvi pogled u tom hodu oni su dosta slični a opet jako različiti.
Dušan Jovčić, crtežima i slikama nam pokazuje kuće, dvorišta, ulice, zgrade koje kao da su pred nama, one su stvarne. Imamo osećaj da hodamo sa njim tim predelima iako kao utisak preovladava samoća. Njegovi potezi su živi, oni vibriraju, kreću se i magično nas privlače gotovo hipnotički Van Gogovski.Dela sadrže puno detalja i svaki ima svoje značenje, bicikl, saobraćajni znaci, čajnik i dve šoljice... teraju vas da ih odgonetnete jer vas jako dotiču i privlače vam pažnju. Oseća se jaka nostalgija, seta, tuga,
izgubljenost ali i strast. Boje tu donose nagoveštaj radosti i ljubavi koja je prisutna i tek treba da se rodi.
Jovana Mitrović, grafikama i kolažima kao da spaja dimenzije, enterijer, eksterijere otvarajući portale pred nama. U nekim segmentima to je realno a opet nadrealno, prostor u prostoru. Sve to deluje brutalno jako poput potrage za osećanjima, intenzivni, apsolutnim, nepromenljivim, konstantnim. Dosta simbolike u kojoj se svetlost i tama nadmeću. Stepeništa vode nikuda ili nekuda, drvo koje je živo ili osušena grana, sobe prepune memle, prazne, mračne sa naznakama svetlosti koja se kroz prozore probija. Jovana nas snažno gotovo surovo udara a ujedno i budi.
Možda svet danas i jeste takav u očima mladog čoveka kad ga potpuno ogoljenog serviramo pred nama.
Dušan i Jovana osećanja na dlanu i nagon bez emocija" kaže se u recenziji izložbe akademske slikarke Vesne Marinković Stanković.
M. N.
Foto: Arhiva