Ni društvene mreže ne mogu bez politike

21-09-2021 11:40:35 | | / mojenovosti.com |

Sve je više stranaka i političkih objava na društvenim mrežama.

U regionu Balkana malo-malo, pa neki izbori. Stranke se utrkuju da privuku birače, a budući da su sve društvene mreže besplatne, većina stranaka ih doživljava kao besplatnu reklamu. Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, kaže da se društvene mreže i dosta zloupotrebljavaju:


"Stranke koriste svaki mogući kanal komunikacije da pošalju političke poruke koje bi ih dovele ili zadržale na vlast.
Takva aktivnost nije zaobišla ni društvene mreže i to je u redu. Ono što nije u redu je činjenica da se ni jedna državna institucija ne bavi reklamiranjem i plasiranjem poruka političkih subjekata na internetu, tako da je ta siva zona u usponu godinama, pogotovo u poslednjim momentima pred sam izborni dan kada se naveliko krši izborna tišina" kaže Naim Leo.
"Negativni komentari, plaćene bot mašine i realni ljudi za širenje propagande, etiketiranje i vređanje političkih protivnika, samo su neki primeri zloupotreba društvenih mreža. Na to se dodaje i doprinos ove mašinerije u kreiranju iskrivljene slike realnosti o realnom stanju u društvu, a uz potpunu kontrolu tradicionalnih medija, vlast onemogućuje kritiku, a ni dijalog.
Ostaje pitanje koja institucija treba da se bavi fenomenom društvenih mreža i političkih subjekata. Budući da REM ne radi ni osnovne funkcije koje su mu zakonom poverene, teško mi je da poverujem da će vlast želeti da uredi ovu oblast jer upravo ona i najviše zloupotrebljava mreže, a za dokaz imamo i gašenje više od 8000 lažnih naloga na Tviteru koje su isključivo hvalile vlast i predsednika. Drugim rečima, neće se na polju sankcionisanja zloupotrebe društvenih mreža učiniti ništa dok opozicija tim putem ne ugrozi vlast."
S. Mitrović
Foto: Twitter

КАТЕГОРИЈЕ