Зорана Јовановић - млада и талентована уметница из Врања

18-10-2021 09:37:43 | | / mojenovosti.com |

Како је све почело, како си се заинтересовала за сликарство и уметност?

Још у вртићу сам показивала таленат за цртање кроз разне цртеже, стваране коришћењем дрвених боја, фломастера. Васпитачица, па касније и учитељица су уочиле мој таленат и побринуле су се да тај таленат не избледи, тако што су саветовале моје родитеље да посетим ликовну радионицу и тамо наставим да развијам свој таленат. Уз велику подршку породице сам отишла у ликовну радионицу, где сам почела да, не само развијам свој таленат, већ сам кроз разговор са Весном, водитељем ликовне радионице, заволела још више уметност, уметнички свет и полако постала део њега.


На којим си све изложбама учествовала до сада?

Најдраже су ми изложбе полазника ликовне радионице, као и моја самостална изложба 2014. године у галерији Народног универзитета у Врању. Издвојила бих и изложбе студената Портрет 2018. године, изложбе витража и графита у Приједору и Краљеву, као и изложба Минијатура 3 у Малој галерији УЛУПУДС у Београду 2019. током студирања на факултету Примењених уметности.


Који је твој највећи успех до сада?

Успех у ликовној радионици, кроз рад, посвећеност и изложбе, је одскочна даска за наставак остваривања успеха на факултету Примењених уметности. Највећи успех током студирања је израда мог мастер рада у техници витража, као и награда ,,Александар Томашевић”, за најбољи годишњи успех на факултету.


Колико Ликовна радионица и сличне установе помажу да се млади заинтересују за бављење уметношћу?

Установе, попут Ликовне радионице и разних уметничких школа итекако помажу да се млади заинтересују за уметност и развију своје таленте. Сам ентеријер у ликовној радионици има ту моћ да пробуди интересовање за издраживање и проучавање уметности, а разговор са Весном Маринковић Станковић, академском сликарком и водитељем радионице, ствара да уметничка атмосфера влада целом ликовном радионицом, што подстиче полазнике на рад, стварање и жељу за развијањем свог талента.


Који су твоји планови за будућност?

Поред тога што ћу наставити да проналазим себе у уметничком свету кроз своју уметност, волела бих да ширим знање стечено и у ликовној радионици и на факултету Примењених уметности. Желим да разне уметничке технике постану део Врања, да постану део наше ликовне културе, као што су витраж, мозаик и иконопис.

Иван Трајковић