Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Kad sendviči poskupe

Kad sendviči poskupe

08-11-2021 08:20:40 | | / mojenovosti.com |

Vest da je poskupelo brašno, a samim tim i svi pekarski proizvodi, malo koga je iznenadila.

"Ete, sad umesto dva bureka, će kupujemo jedan samo" kaže zamišljeno moj komšija. I cene hleba će biti veće za deset do dvadeset dinara, u zavisnosti od vrste. Isto važi i za cene peciva koje će u proseku biti veće za deset dinara. Globalna pandemija, posledično je uticala i na sferu ekonomije. Rast cena energenata takođe ima veliki uticaj na cene životnih namirnica, poljoprivrednih proizvoda, kao i preradu hrane.
U ovakvoj situaciji, koja je u isto vreme i globalna, i regionalna, i lokalna, može se očekivati i dalji rast cena hrane, a posledično i - sendviča. Naime, pored već pomenutih peciva, za izradu sendviča su potrebne i mesne prerađevine, sir, te nekoliko vrsta povrća. Budući da su sendviči poslednjih desetak godina jedan od najtraženijih prehrambenih proizvoda kod nas, te da će oni biti gotovo neophodni u skorijoj budućnosti, rast cena sendviča će se sasvim sigurno osetiti širom Srbije.
Beogradski mediji poslednjih dana takođe pišu i o sve većem problemu - a to je bacanje hrane. Naime, u Srbiji se godišnje baci čak 726.196 tona hrane godišnje, što je oko 83 kilograma po stanovniku,a prednjače fabrike za preradu hrane i ugostitelji. Da li su i sendviči u ovih 726 hiljada tona - nismo saznali.