Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Србија > Digitalna ekspedicija u Vranju

Digitalna ekspedicija u Vranju

13-11-2021 03:13:14 | | / mojenovosti.com |

Edukativni karavan 'Digitalna ekspedicija', pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, stigao je u Vranje. Ovo je trinaesta stanica karavana zahvaljujući kojem će građani tokom vikenda imati priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim porednostima digitalnog prostora.

Aleksandar Gligorijević iz organizacije "Nauči me" iz Niša kaže da bi sve trebalo da više obratimo pažnju na naše aktivnosti na internetu:

"Mi smo danas, na neki način, svi mediji, ako vi objavite neku informaciju, kao pojedinac na društvenim mrežama ili bilo gde na Internetu, ta informacija je podjednako relevantna kao i informacija iz 'klasičnih' medija. Bez obzira koliko prijatelja ili 'lajkova' imate, deset ili hiljadu, vi utičete na te ljude u onlajn prostoru. Jako je bitno da budemo odgovorni kada objavljujemo sadržaje ili delimo nečiji sadržaj - kada 'šerujemo' objavu. Danas živimo u svetu gde onlajn influenseri, sa desetinama ili čak stotinama hiljada pratilaca oblikuju javni prostor. Zbog svega ovoga je digitalna pismenost danas izuzetno bitna" objašnjava Gligorijević.
"Takođe, veoma je važno i da znamo da danas mladi i tinejdžeri ne prate klasične medije, te da se gotovo isključivo informišu preko društvenih mreža. Oni već pomenute influensere doživljavaju kao medije, i zbog toga je potrebno da oni budu svesni i svih mogućih zloupotreba u onlajn prostoru"
U ime rukovodstva Grada Vranja obratio se predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je grad Vranje obuhvaćen ovim svojevrsnim projektom, koji je još jedan korak napred u digitalnom opismenjavanju svih generacija naših sugrađana. ,,Savladavanje digitalnih veština treba da bude svima od koristi, jer bez digitalne pismenosti i digitalne bezbednosti nema napretka. Nadam se da će se građani danas upoznati sa ključnim digitalnim veštinama: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo. Кoliko je važno da svakodnevno pratimo novine u digitalnoj komunikaciji i poslovanju, uvideli smo tokom pandemije koronavirusa. Zahvaljujući digitalnim tehnologijama đaci i studenti imali su kontinuitet u nastavi. Mnoge radne organizacije i firme nastavile su poslovanje i rad upravo zahvaljujući digitalnoj komunikaciji i korišćenju interneta. Trgovina, promet usluga i roba takođe se odvijaju zahvaljujući digitalnim tehnologijama. Ali da bi sve što radimo na taj način bilo apsolutno bezbedno potrebno je i da budemo digitalno pismeni. Zato je značaj ovog karavana višestruki'', istakao je predsednik Skupštine Tričković.

Karavan ,,Digitalna ekspedicija'' boraviće u Vranju i sutra. Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizacijom Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).