Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Državni posao, ili ipak ne

Državni posao, ili ipak ne

31-03-2022 07:42:12 | | / mojenovosti.com |

Decenijama u Vranju, a i šire u Srbiji, važi ona deviza 'ma, državno je državno!'

Privlačnost rada, tj. 'uhlebljenja' na državnim jaslama, ne bledi još od vremena samoupravljanja, preko Slobinih devedesetih, 'žutih' dvehiljaditih (kao ni za vreme onog neobaveštenog, kako se beše zove). Tako je i danas, i za sada već poslednju deceniju vlasti koalicije okupljene oko SNS, takođe važi ono 'kad će državno da propadne'. Ruku na srce, poslednjih pet-šest godina zaista je došlo i do ekspanzije privatnih kompanija, mahom stranih. Od fabrika do uslužne delatnosti i trgovine, najčešće mlađi ljudi nalaze posao kod stranog gazde. Neki su nezadovoljni, neki presrećni što imaju i taj posao.
U Vranju je državni posao zakon - Ili barem tako izgleda. I dok se u lokalnim javnim preduzećima i ustanovama mahom zapošljava po osnovu ugovora o privremenim poslovima, u republičkim filijalama, zbog specifične organizacije i rada, novih zapošljavanja praktično i da nema. Godinama kruži anegdota o filijali RFZO, gde je poslednja radnica, zaštitnica pacijenata, za stalno zapošljena još 2014. godine. Slična situacija je i u svim ostalim republičkim ustanovama. A opet, ima i drugačijih primera. Nenad Antić, nekadašnji Zamenik gradonačelnika (i to najbolji ikada na toj funkciji, ako je verovati vranjskoj čaršiji), te bivši direktor filijale PIO fonda i istaknuti funkcioner lokalnog SNS - ode u advokaturu! Ne, nije otišao kod advokata, postao je advokat! Iz (udobnog) državnog kabineta u filijali PIO do advokatskih voda, ista ta čaršija kaže da je Antić dao otkaz. Dao otkaz! Da li ste čuli da je neko dao otkaz u državnoj službi, pa još na republičkom nivou? Nisam ni ja, nikad. I dok važi nepisano pravilo 'u državno si čekaš penziju samo', očigledno da Anta (kako ga zna ceo grad na jugu Srbije) nema nameru da je tako dočeka. Drugi deo iste čaršije besedi, pak, da on nije hteo da 'trpi' daleko nesposobnije kadrove iznad sebe (postavljene i zapošljene po političkoj liniji, razume se), već je u eskpresnom roku položio advokatski ispit, i već postavlja firmu.
Eto - jedno slobodno mesto u Filijali PIO (koje neće ostati prazno još dugo, svakako). Naprednjaci mogu i da odahnu, jer Antić očigledno ne želi da se vrati u fotelju Zamenika gradonačelnika (tj. zamenice - na tom mestu se trenutno nalazi Zorica Jović). Svakako će se pamtiti u godinama koje dolaze, da je moguće - svakako moguće, da neko da otkaz i u državnoj ustanovi.
Pa uz to, još i republičkoj!
NIV
Foto: arhiva