Како одабрати одговарајући видео надзор?

14-09-2022 01:04:36 | | / mojenovosti.com |

Већ годинама уназад видео надзор представља све популарнији метод осигуравања не само пословних, већ и стамбених објеката. Овај вид заштите представља паметну и исплативу инвестицију, али често се наилази на недоумице што се тиче тога који тип видео надзора је најбољи за одређене потребе.

Најпопуларније врсте камера за видео надзор јесу IP, AHD i CCTV камере, а свака од њих има своје предности и намену. У наставку текста сазнајте све појединости о њима, као и како да направите најбољи избор за ваш објекат.

IP камере - најсавременије достигнуће технологије видео надзора

IP камере представљају најнапреднији тип видео надзора. Ове мрежне камере нуде високу резолуцију видео снимака и знатно лакше се повезују са различитим типовима уређаја у односу на друге типове видео надзора. Такође, могуће их је повезати са различитим апликацијама ради могућности надгледања њиховог рада.

Овај тип видео надзора представља најскупљу опцију, али представља најбоље решење за дугорочну инвестицију, управо због његове високе технологије и свих напредних опција.

Једна од најважнијих функција јесте могућност коришћења wifi технологије. Овако добијене бежичне камере за видео надзор смањују цену саме камере као и трошкове њеног постављања, јер нема потребе за каблирањем. Такође, лако се монтирају и имају могућност више начина повезивања и чувања снимака.

CCTV камере - најповољнија опција видео надзора

Ове аналогне камере представљају најстарији и најраспрострањенији тип видео надзора. Иако се од њиховог настанка технологија умногоме развила, те данас постоје доста квалитетније верзије, CCTV камере пружају све основне опције по приступачној цени, те и даље представљају први избор одређених потрошача.

видео-надзор-камере

Међутим, код ових камера јављају се одређена ограничења, поготово имајући у виду данашње потребе. Наиме, њихов пренос сигнала је ограничен, а уколико им је потребан дужи кабл за пренос истог, може доћи и до губитка сигнала.

Такође, квалитет односно резолуција снимка је знатно слабија код ових камера, те су препоручљиве само оним корисницима којима квалитет слике није од пресудне важности.

AHD камере - златна средина између старе и нове технологије

AHD камере, које се деле на HD-CVI и HD-TVI камере, представљају комбинацију аналогних и мрежних камера. То су заправо аналогне камере које су достигле HD резолуцију, па отуда и њихов назив, AHD камере.

Ове камере створене су у циљу унапређења видео надзора, као корак даље од CCTV камера. Оне представљају прелаз на мегапикселну резолуцију видео записа, те пружају бољу резолуцију од CCTV камера и погодније су за већи простор. Што се њихове цене тиче, овај тип камера углавном је нешто скупљи од CCTV камера.

Међутим, чак ни ова побољшања не могу се поредити са свим особинама које поседују IP камере, те се са сигурношћу може рећи да IP камере и даље представљају најнапреднији тип видео надзора.

Хибридни видео надзор - иновативни спој аналогног и мрежног система

Данас је такође популаран такозвани хибридни видео надзор, који заправо представља спој аналогног и IP система. Овај тип видео надзора омогућава истовремено повезивање AHD, CCTV и IP камера захваљујући иновативном Trybrid DVR снимачу.

Идеалан је за оне који већ користе аналогни систем видео надзора, али су им потребне додатне функције складиштења и анализе видео снимака. Овај систем нема ограничења у резолуцији, а омогућава истовремено коришћење свих три врсти камера.

Како одабрати видео надзор за своје потребе?

Приликом одабира одговарајућег видео надзора, неопходно је обратити пажњу на неколико ставки како бисте били сигурни да сте направили добру инвестицију.

Пре свега, обратите пажњу на величину простора који желите да надгледате. Ова информација биће врло битна приликом одабира броја камера, али и врсти камера у односу на њихову резолуцију и ширину кадра.

Број камера одаберите у односу на величину поседа и објекта и броја конкретних места која желите под видео надзором. Код стамбених објеката, најчешћа препорука јесте поставити камере на капију, улазна врата, задњи улаз, као и главни ходник који води од улазних врата ка просторијама собе.

Такође, проверите функције снимача, колико снимљених дана може да сачува, као и где их чува и како ћете моћи да им приступите. Данас постоје и опције детекције покрета, где камера почиње да прави видео снимак тек када детектује неки покрет.

Резолуција камере - најбитнија ставка приликом одабира видео надзора

Што се тиче резолуције камере, она је можда најбитнија ставка од свих. Резолуција се односи на квалитет слике на снимку, односно колико јасно и колико детаљно ће се уснимљене ствари и особе видети.

Као што смо већ поменули, аналогне камере не пружају баш највећу резолуцију, али су и даље у широкој употреби тамо где нема потребе за високим квалитетом слике.

Доласком HD камера постигнут је квалитет слике на коме се јасно могу видети лица. Такође, ту су и full HD камере уз које на снимку можете препознати и регистарски број таблица, као и IP камере које пружају високу резолуцију слике.