Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Србија > Neće svako političku funkciju

Neće svako političku funkciju

27-09-2022 11:17:19 | | / mojenovosti.com |

Oko izbora pravobranioca u gradskoj upravi u Vranju, napravljena je, u pravom smislu te reči - drama. Naime, nekoliko struja u lokalnom SNSu ima svoje 'favorite' za ove funkcije. Takođe, koalicioni partneri naprednjaka, SPS i SDPS takođe traže da 'njihovi' dobiju neko od mesta u ovoj, prilično bitnoj, službi.

Podela funkcija po političkoj liniji i kvotama nije ništa novo - sistem je uspostavljen još u vreme devedesetih, kada je, doduše, bilo tek nekoliko stranaka u vladajućoj koaliciji. Nakon petog oktobra 2000, iako je javnost smatrala da je sa 'podelom plena' u javnoj upravi zauvek gotovo, ispostavilo se da - nije. Veliki broj stranaka okupljenih u tadašnju koaliciju DOS je zahtevao 'svoj deo', pa su i ministarstva tada bila podeljena po strankama članicama koalicije. Nakon DOSa, i Vlada Vojislava Koštunice je morala da 'pogaču' u javnom sektoru deli sa svojim partnerima, Novom Srbijom i SPS. I sledeća Vlada, premijera Mirka Cvetkovića, je nastavila sa sličnom političkom strategijom, ali je 'pogača' tada bila podeljena između DSa i tadašnjeg G17+, a kasnije Ujedinjenih regiona Srbije.
U poslednjih deset godina, vlast SNS je gotovo svake godine imala izbore, što lokalne, što republičke, što Predsedničke. Mnogi zaboravljaju i da SNS ne vlada sama - čak daleko od toga - u koaliciji je sa najmanje još pet stranaka - SPS, Pokretom Socijalista, SDPS Rasima Ljajića, Jedinstvenom Srbijom, te stranke manjina. Uz to, tu je i čitav niz lokalnih pokreta i građanskih udruženja koja podržavaju listu oko SNS.
U ovakvoj situaciji, ne čudi da su funkcije u javnim preduzećima i ustanovama jedan od glavnih motiva za ulazak u politiku. Tako na primer u Nišu nekadašnji gradonačelnik, koji je i predsednik odborničke grupe, vratio se u svoju matičnu ustanovu, Klinički centar, ali na - mesto direktora. Uz ovo, na lokalu su veoma česta preletanja iz stranke u stranku, ali se ipak ostaje u okviru vladajuće koalicije.
Sa druge strane, uz vranjsku kombinatoriku oko Pravobranilaštva i inspekcijskih službi, pogotovo Komunalne i Inspekcije rada, ima i - potpuno suprotnih primera. Tako je Nenad Antić, nekadašnji Zamenik gradonačelnika i 'čovek broj dva' u Vranju, odlučio da pređe u privatne vode. Antić je svojevremeno obavljao i funkciju direktora Filijale PIO fonda za Pčinjski okrug, i, iako je imao stalno radno mesto, odlučio je da pređe u advokatske vode. Ovakva odluka Antića da napusti 'gotov posao', šokirala je lokalne političke krugove. 'Zna li on, koliko ljudi hoće na mesto pravnika u PIO?' komentarisali su lokalni naprednjaci u to vreme. Antić, sa druge strane, očigledno smatra da je njemu kao pravniku bolja, i verovatno isplativija, advokatska praksa od načelnike funkcije u PIO fondu.
I tako, ko god bude javni pravobranilac i načelnik inspekcija u Vranju, ostaje 'stranački ključ', koji je, od Beograda do Vranja, i od Beograda do Subotice, i dalje glavna preporuka, i za niže, i za visoke - a i za najviše funkcije u državi.
G. Jovanović