Ikone slikane srcem : Zorana Jovanović

02-02-2023 10:50:34 | | / mojenovosti.com |

Zorana Jovanović je mlada i veoma talentovana umetnica, master likovnih umetnosti, pedagog i edukator. Trenutno vodi i kurs Ikonopisa u Likovnoj radionici Narodnog univerziteta u Vranju.
"Big je u svima nama, u svakom prirodnom predmetu, u svakom trenutku, i naša vera je deo nas, deo svakog dogadjaja, svakog bića, Bog je ljubav. Slikanje ikona budi u čoveku mir, spokojnost, zahteva posvećenost protkana kroz pažljiv rad. Kroz islikavanje ikona, umetnik razvija svoju likovnost." kaže Zorana.
"Sam početak slikanja ikone iziskuje veliku pažnju, veliku posvećenost i veliku ljubav. Umetnik ulaže celo svoje biće u kreiranju ikone, stvaranje svoje vizije sveca, boga u sebi. Značaj ikona je veliki još i na početku stvaranja ikone, a sam završetak slikanja ikone govori o toj uloženoj energiji stvaraoca, o ljubavi prema Bogu, prema svetom. Dosta mladih ima razvijenu svest i ljubav prema svetim stvarima, i veliku ljubav prema Bogu i ta potreba za smirenošću, posvećenošću, upornošću i željom za učenjem i razvijanjem svoje likovnosti budi stvaraoce i kreativce ikona." dodaje Jovanović.
"Bog je ljubav, a mene ljubav prema Bogu, ljubav prema prirodi, prema porodici, prijateljima i živim bićima najviše inspiriše"