Da li računari postaju umetnici?

31-05-2023 10:02:22 | | / mojenovosti.com |

GPT-3 je potpuno novi model veštačke inteligencije koji je zasnovan na softveru (nazvanom generativni jezički model) koji pretražuje internet i uz pomoć svojih algoritama može da analizira kontekst, jezičke forme i same reči i izraze. Iako ovakav način mašinskog ili računarskog učenja (machine learning, ML) i dalje ne simulira rad ljudskog mozga, neurone i razne hemijsko-fiziološke procese koje doživljavamo kao sopstvene “misli” i “sećanja”, GPT modeli veštačke inteligencije mogu da “zapamte” milione fraza, izraza i termina, te da ih kombinuju u smislene tekstove za samo nekoliko sekundi. Naučnici procenjuju da bi čoveku bilo potrebno najmanje 200 godina da pročita i analizira količinu podataka koje GPT AI modeli obrade svakog dana. Takođe, budući da internet i njegov sadržaj nisu “statični”, jer se svakoga dana na internet postave milioni novih tekstova, fotografija i video snimaka, i sami GPT modeli postaju bolji svakoga dana, analiziranjem sve više i više podataka.

Softverski paketi poputPhotoshopa i Lightroomanekada su bili dostupni samo na računarima, i to onim moćnim i skupim. S napretkom mobilnih procesora i dodavanjem mogućnosti za samostalno učenje (Ai Tensor Core), danas je moguće 'photoshopirati' fotografije dok sjedimo u kafiću. Takođe, ova mobilna Photoshop aplikacija se i sinhronizira sa 'velikom' aplikacijom na računaru, pa je moguće odmah nastaviti obradu.
Ivana Knežević, umetnica, dizajnerka i likovni pedagog smatra da i viturtuelno stvorena umetnost mora imati 'ljudsku komponentu' :

"Kao umetnik jako cenim dar i talenat dat. Ne mislim da računari mogu da nas zamene i stvore originalno delo, oni binarnim kodovima i već programiranim principima rade po šablonu. Tu nema originalnosti, emocija i elokvencije." navodi Knežević.

" Umetnost u svim svojim oblicima hrani i nadahnjuje dušu i ljudsko poimanje i trajanje, i nikakve generičke pojave ne mogu to zameniti. A što se računara i softvera koji nam mogu služiti i koji nas mogu ubrzati i olakšati zadatke tiče - nemam ništa protiv. Ja lično obožavam računare i sve što nam internet donosi to je jedan čarobni prozor u svet u najrazličitije baze koje su nam uz njega dostupne, bilo kad i bilo gde-to je pravi benifit, ali bez čoveka i procesuiranja svega toga kroz mozak, sve je uzalud."
M. N.