Veštačka inteligencija stvara novu umetnost

15-06-2023 09:53:05 | | / mojenovosti.com |

Nove vrste veštačke inteligencije, poput Midjourney i Chat GPT, mogu da u potpunosti promene naš način poimanja kreativnog sveta. Tako Midjourney i Stable Diffusion, kao vrste veštačke inteligencije koje tekst pretvaranja u slike, mogu da za par sekundi stvore prizore i slike za koje su ranije bile potrebne nedelje rada u programima poput Photoshopa. Ovi modeli veštačke inteligencije 'uče' na različitim podacima koje prikupljaju sa interneta, ali takođe i sa novih vrsta prikupljanja podataka nazvanih 'Wide data'

Umetnica Marija Komarac, muralistkinja, navodi da će se prava umetnost koju stvori čovek uvek razlikovati od one iz računara:
"To je dosta široka tema, ali recimo da sam ja lično kao umetnik mšljenja da koliko veštačka inteligencija doprinosi, toliko i oduzima umetnosti. Cilj stvaralaštva izmđu ostalog jeste i da inspiriše, a teško je reći da u današnje vreme možete da pokrenete ljude koji imaju 'laka rešenja' u kući. Mada, ipak, nagon za stvaralaštvom je nešto što se ne rešava klikom na dugme." objašnjava Komarac.
"Zabrinuti smo svi pojavom mašina koje besprekorno kopiraju sve što postoji, ali, dajem prostora optimizmu. To vam je kao formula majčinog mleka - iskopiran je kompletan sastav vitamina, samo nikada imunološki faktor koji majka detetu daje kroz dojenje. Tako ja vidim umetnost nasuprot veštačkoj inteligenciji."
Nikola Tasić, IT stručnjak, navodi da mi već koristimo veštačku inteligenciju u svakodnevnom životu:
"Većina telefona danas poseduje 'Ai kameru' ti. softver kamere koji uz pomoć veštačke inteligencije poboljšava izgled naših fotografija. Novi profesionalni foto aparati i kamere kompanija Sony i Panasonic takođe imaju 'Ai' opcije, pa mogu da samostalno 'pronađu' oko ili lice koje fotografišemo, ili čak da prepoznaju automobile, ptice i životinje" objašnjava Tasić.
Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi u svetu i CEO kompanije Tesla, najavio je da će već sledeće godine njegovi automobili imati mogućnosti potpuno samostalne vožnje i prepoznavanja drugog vozila u saobraćaju, zahvaljujući napednom softveru za veštačku inteligenciju.
Ivan Trajković