Одржана промоција монографије 'Укуси Врања'

30-08-2023 09:22:51 | | / mojenovosti.com |

У оквиру манифестације ,,Дани Врања“, у Градском парку одржана је промоција монографије ,,Укуси Врања“, уредника Дејана Загорца и др Јелене Ђорђевић, у издању Завода за проучавање културног развитка. Том приликом, говорила је заменица градоначелника Зорица Јовић, истичићи да је реч о великом капиталном делу, које је продукт изузетне сарадње Завода за проучавање културног развитка и Града Врања. ,,У протеклом периоду са овом установом смо већ сарађивали у припреми и издавању монографије Музичко наслеђе, када је Град био издавач.
'Захваљујући двојезичној монографији ,,Укуси Врања“ верујем да ће се сачувати од заборава многи рецепти када је реч о гастрономији, као и фотографије културно историјских споменика овог краја, што је од изузетног значаја за будуће генерације“, рекла је заменица градоначелника. Монографију су представили аутори Дејан Загорац и др Јелена Ђорђевић. Аутор монографије ,,Укуси Врања“ , Дејан Загорац нагласио је да Град Врање има посебан идентитет и културну традицију, која се одражава и на гастрономију. ,,Врање има изузетно занимљиву и значајну нематеријалну културну баштину. Када је реч о гастрономији, врањска кухиња се може поредити са бечком кухињом и другим светским метрополома, само је треба на прави начин брендирати и заштитити. Такође, желим да нагласим да је током израде ове монографије било изузетно задовољство сарађивати са различитим актерима гастрономске слике Врања и сматрам да Врање има велику будућност у погледу развоја туризма“, истакао је Загорац. Др Јелена Ђорђевић додала је да Врање има посебан културни иденитет и изузетно гастрономско и културно наслеђе и да ће издањем монографије ,,Укуси Врања“, ове вредности бити сачуване на прави начин. Милан Здравковић из Туристичке организација Врање нагласио је изузетну сарадњу на припреми ове монографије и истакао је да се на овај начин чува од заборава идентитет једног народа.
,,Укуси Врања“ је двојезична (србски и енглески) монографија о културно-историјском и гастрономског наслеђу града Врања, на којој су сарађивали и Град Врање, Турстичка организација, Народни музеј, Јавна библиотека ,,Бора Станковић“, Православна Епархија врањска, као и угоститељи овог краја.
M.H.