Vruća politička jesen i mogući izbori

02-09-2023 11:16:04 | | / mojenovosti.com |

Početkom septembra, ponovo je aktuelna i priča o formiranju 'Narodnog pokreta za Srbiju', kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić mesecima najavljivao.

Iako je formiranje ovog pokreta bilo planirano za maj, sve je ipak pomereno za jesen. Uz najavu veoma izvesnih izbora za Beograd, a vrlo moguće i novih parlamentarnih izbora, jasno je da je pred nama 'vruća' politička jesen. 'Hoćete beogradske izbore, dobićete ih kad god hoćete. Kažite samo da li hoćete u decembru, aprilu ili maju. Opozicija će tu mogućnost imati u svakom trenutku a da li će biti još nekih izbora, e to je druga stvar. O tome ne odlučujute vi, to ćemo još da vidimo' ponovio je Vučić već nekoliko puta.
Za to vreme, čini se da u lokalnim samoupravama širom Srbije vlada 'pritajeno iščekivanje'. Mnogi kalkulišu - da li ostati U SNS, ili se pridružiti novom (budućem) pokretu. U Nišu već ima 'dve struje' naprednjaka, koji sebe vide na funkcijama u novoj stranci, tj. pokretu. U Leskovcu su spremni 'da poslušaju predsednika Vučića', šta god to značilo. Sa druge strane, na Jugu Srbije, u Vranju, naprednjaci, ali i socijalisti i druge stranke koalicije su 'na produženom odmoru'. Čini se da nema baš nikakvih stranačkih aktivnosti, a kad ih i ima one su - simbolične. Jasno je da se sadašnji funkcioneri nadaju 'produžetku ugovora' nakon novih lokalnih izbora. Sa druge strane, nekadašnji visoko pozicionirani funkcioneri, poput bivšeg drugog čoveka Vranja i direktora Filijale PIO Fonda Nenada Antića, nisu više u politici - Antić je sada uspešni advokat. Što se tiče glavnog Grada zemlje, vlada poprilična konfuzija - čini se da sadašnji gradonačelnik Šapić, iako formalno 'naprednjak', nema gotovo nikakvu podršku stranačke infrastrukture SNS, kako na lokalu, tako i samog stranačkog vrha.
Zanimljivo je i da gotovo niko nije primetio da je 'tapija' na naziv 'Narodni pokret' već zauzeta - naime, nekadašnji drugi čovek Narodne stranke Miroslav Miki Aleksić je uveliko u procesu formiranja 'Narodnog pokreta Srbije'. Kako će ovo uticati na izborne rezultate, znaćemo u kratkom vremenskom roku - možda već i za par meseci.
M. N.