Налазите се на страници > Почетна > Спорт > 100 DANA DO SVETSKOG PRVENSTVA U KROSU BEOGRAD 2024

100 DANA DO SVETSKOG PRVENSTVA U KROSU BEOGRAD 2024

21-12-2023 06:43:25 | | / mojenovosti.com |

Danas je u prostorijama hotela Crowne Plaza održana Konferencija za medije povodom 100 dana do Svetskog prvenstva u krosu 2024, kao i otkrivanje logo-a takmičenja.

Nakon organizacije Evropskog prvenstva u krosu 2013. godine, Evropskog prvenstva u dvorani 2017. godine, potom i najbolje organizovanog Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2022. godine,Srbija će 30. marta 2024. godine biti domaćin SVETSKOG PRVENSTVA U KROSU.

Logotip Svetskog prvenstva u krosu, Beograd 24 je inspirisan zelenilom Parka prijateljstva na Novom Beogradu. Predstavlja jedan od najvećih parkova grada i prostire se na velikoj zelenoj površini od 14 hektara, duž obala reka Dunava i Save.

U ramu karakterističnog oblika za takmičenja Svetske atletike koji pokazuje slova W i A (World Athletics) predstavljen je Park prijateljstva, Ušće Save u Dunav , šare sprskog ćilima po kojima je naša zemlja prepoznatljiva, kao i trkači u obliku slova BGD (Beograd).

Kombinacija ovih elemenata nacionalnih obeležja i srpske istorije verno oslikava domaći i nacionalni karakter koje će ovo prestižno takmičenje imati u 2024. godini.

Predstavnicima medija obratio se predsednik Lokalnog organizacionog komiteta i direktor Srpskog atletskog saveza, Slobodan Branković:

“Poštovani gosti i predstavnici medija,

Kao predsednik lokalnog organizacionog komiteta, osećam ogromnu čast i odgovornost što smo dobili priliku ponovo da ugostimo najbolje atletičare iz celog sveta.

Ovog dana okupili smo se kako bi obeležili 100 dana do Svetskog prvenstva u krosu i predstavili logo takmičenja. Svetsko prvenstvo u krosu nije samo sportsko takmičenje, već i prilika da pokažemo svetu lepotu našeg grada, bogatu kulturu, i spremnost da budemo sjajni domaćini.

Naš logotip, koji smo s ponosom predstavili, odražava duh Beograda i Srbije. Park prijateljstva, Ušće Save u Dunav, šare srpskog ćilima i trkače u obliku slova BGD – svi ovi elementi zajedno simbolizuju spoj tradicije, ljubavi prema sportu i internacionalnog prijateljstva. Beograd, kao grad na ušću dve reke, predstavlja most između prošlosti i budućnosti, između različitih kultura i naroda.

Nemamo još puno vremena do samog takmičenja, tako da naš tim će imati dosta posla, ali nesumnjivo nas očekuje još jedan vrhunsko organizovani događaj.”

Staza je dugačka 2 km, a biće održano pet trka i to: Miks štafeta 4 x 2 km, Juniorke 6 km, juniori 8 km, seniorke 10 km, seniori 10 km. Očekuje se preko 1100 takmičara I oficijelnih lica iz 100 zemalja sveta koji će biti naši gosti tokom tri dana, a čak preko 50 zemalja sveta će imati direktni prenos takmičenja.

Beograd je bio više nego uspešan domaćin 20. SPAR Evropskog prvenstva u krosu koje je održano u “Parku prijateljstva” na Ušću 2013. godine.

Na prvenstvu Evrope učestvovalo je 570 atletičara iz 37 evropskih zemalja koji su se takmičili u šest kategorija – juniorke i juniori, mlađe seniorke i mlađi seniori, seniorke i seniori.

Srpska atletičarka Amela Terzić (Novi Pazar) te godine, osvojila je srebrnu medalju , u konkurenciji mlađih seniorki.

Najveće iznenađenje takmičenja bio je 22-godišnji Nemanja Cerovac, koji je u fenomenalnoj trci osvojio bronzanu medalju, drugu za Srbiju na ovom takmičenju. To je bila prva medalja za Srbiju na EP u krosu od 2007. godine u konkurenciji mlađih seniora i od uspeha Dušana Markeševića.

Tadašnji potpredsednik Svetske atletike, a danas predsednik, lord Sebastijan Kou je u razgovoru sa predstavnicima medija istakao oduševljenje našom organizacijom uz reči:

–Prvenstvo je fantastično organizovano, trke su bile fenomenalne. Šesnaest zemalja je osvajalo medalje, bilo je više učesnika nego ikad ranije. Sve je bilo fantastično, pa i vremenski uslovi. Srpska atletika je zaista sjajna i mislim da su pred vama tek godine i godine organizovanja velikih medjunarodnih takmičenja.

I bio je upravu!!! Idemo dalje u nove pobede!!!