Selfi-doktore i stranačko zdravstvo

17-02-2024 03:27:20 | | / mojenovosti.com |

Širom regiona građani se, nakon životnog standarda, gotovo po pravilu, najviše žale na stanje u zdravstvu. Iako je tokom poslednjih decenija zdravstveni sistem, pogotovo u Hrvatskoj, velikim delom dostigao 'moderne standarde', problema ima i dalje. Previše, ako pitamo pacijente.
U Srbiji se takođe godinama ulaže u modernizaciju Kliničkih centara i lokalnih domova zdravlja, ali je opšti utisak javnosti da je sve 'presporo'. Ono na šta se pacijenti u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, BiH i Severnoj Makedoniji najčešće žale je nedostupnost brzog lečenja teških oboljenja, duge liste čekanja na operacije (pogotovo srca i krvnih sudova), te već poslovično uplitanje politike u kadrovsku politiku u zdravstvu. U manjim mestima u Srbiji su, gotovo po pravilu, Domovi zdravlja postali 'stranački plen', gde se zapošljavaju 'zaslužni za svoju stranku', pa se događa da među zaposlenima imate isti broj medicinskog i nemedicinskog osoblja. Takođe, ono što je veoma primetno je i da je ogroman broj lekara (na prvom mestu u Srpskoj naprednoj stranci, ali ne zaostaju ni druge stranke) na političkim funkcijama, te se samo delimično bave svojim osnovnim zanimanjem.
Već smo pisali o nedavnom slučaju potencijalnog akušerskog nasilja u Zdravstvenom centru u Vranju, u čije se rešavanje lično uključio čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iako je tada rukovodstvo Vranjskog Zdravstvenog centra, pred Predsednikom države, obećavalo rešenje ovog slučaja u najkraćem roku, od toga - nije bilo ništa. Vaš novinar je poslao čak pet email poruka sa pitanjima, a ni na jedan nisu odgovorili ni upravnica Bolnice u Vranju Dr Nataša Stojiljković, niti direktor ZC Vranje dr Saša Đorđević.
Goran Jovanović, kolumnista i novinar, već godinama prati stanje u srpskom zdravstvu:
"Nije ni čudo što Vam nisu odgovorili na mail- ipak je to SNS' počinje razgovor Jovanović -"Vranje je već dugo 'na tapetu' zbog velikog broja pritužbi pacijenata. Već sam govorio za vaš medij o velikom broju 'selfi doktorki' u ZC Vranje, evo, ukucajte na Instagramu ili Facebooku, i sami se uverite kako doktorke, a sve češće i lekari, kače slike i video zapise sa radnog mesta, umesto da primaju pacijente".
Zbog ovoga, sve veći broj mladih lekara gleda ka zemljama EU kako bi došli do posla u struci. "Završio sam prošle godine medicinu u Beogradu, radio sam malo u jednoj apoteci, ali nema šanse da dobijem posao bez 'veze' u SNS' priča mladi lekar iz Vranja, moleći uz to da 'ne pišemo ime'. 'Moja ćerka je diplomirala u Nišu sa desetkama, ali nema šanse da dobije posao ovde, zna se kako to ide' priča nam jedna Vranjanka, koja takođe moli da ne objavimo njeno ime 'jer znate kako su ovde lekari osvetoljubivi". Prema istraživanjima od pre dve godine, oko 500 lekara godišnje napusti Srbiju, od čega je oko 200 specijalista sa iskustvom. Podaci od prošle godine govore da je BiH napustilo čak 162 lekara i drugog medicinskog osoblja sa iskustvom. Slično je i u Crnoj Gori - oko 150 lekara je krenulo ka zemljama EU u potrazi za većim platama i stručnim usavršavanjem. Naravno, ovo je samo zvanična statistika - prava brojka je daleko veća. U svim zemljama Balana već godinama postoje brojne agencije preko kojih lekari, a naročito medicinske sestre, posao nalaze u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj. Takođe, u poslednjih nekoliko godina za lekare specijaliste sve je atraktivnija i Slovenija, što govori o pravom stanju u Balkanskom zdravstvu.
Dr Miodrag Stojković, genetičar i embriolog, jedan je od najpoznatijih naučnika u svetu ne samo iz Srbije, već i sa prostora Balkana. I dr Stojković je mišljenja da je upliv politike u zdravstvo jedan od prelomnih trenutaka da se mladi lekari upute ka zemljama EU:
"Glavni razlog je mogućnost stvaranja plana za sebe i potomstvo bez uslovljavanja, prinude i ponižavanja da se politički opredele. Tamo jedino pitaju: šta znaš da radiš?" navodi dr Stojković. "U Srbiji je sve politizovano, i sve dok je tako, jedino podobni su istaknuti, dok kvalitet i znanje stručnjaka, nažalost, postaju sporedne vrednosti".
Očigledno da se problem stranačkog zdravstva i 'selfi doktorki' mora rešavati - istovremeno. Naravno, doktorka ili meodicinska sestra koja je posao u državnoj zdravstvenoj ustanovi dobila političkim vezama i 'preko stranke', svakako smatra da će i dalje imati 'zaštitu' rukovodstava - koje je takođe na tom mestu politički. Pa zašto onda i da se ne okači neka selfi fotografija iz ordinacije ili čak operacione sale? Pacijenti su, ionako, već godinama navikli da čekaju.
Ivan Trajković