Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Занимљивости > Мирис метеора

Мирис метеора

16-04-2013 02:02:47 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Vesta/сс-by-sa 3.0/ vos |


Како мирише космос сада знају не само на Међународној комисчкој станици, већ и у Русији. У уралском граду Миас, где се производе интерконтиненталне балистичке ракете, направљен је први ванземаљски мирис. Локални досетљивци су разрадили парфем са мирисом метеора који је пао у овом региону 15. фебруара.

О новини говори главни технолог Радионице необичних решења Олга Малигина:

- У том мирису су одражене наше емоције поводом оног што смо видели и осетили тог дана. Прво је то био јарки бљесак, и он је одражен упечатљивом ментол нијансама.

Миаски мајстори парфимерске индустрије руководили су се не само асоцијацијама, већ и ароматичним молекулима. Творци парфема тврде да су помоћу посебних анализатора успели да разложе на компоненте арому космичког уљеза. О мирису дошљака из космоса говорио је генерали директор Радионице необичих решења Сергеј Андрејев:

- Нашли смо 6 прилично стабилних мирисних компоненти. Три нисмо могли да оредимо. Тачније, људски нос не може да одреди на шта то мирише. А три мириса смо успели да осетимо. То је мирис озона, метала и камена.

Састав композиције новог парфема је традиционална тајна свих произвођача. Једино што не крију аутори је лаки терапеутски ефекат етеричних уља.

Прва партија ванземаљског парфема намењена је возачима за освежавање ваздуха у колима. Затим фирма из Миаса планира да произведе мушки и женски парфем.

Фантазије уралских предузимача се не ограничавају парфемима: метеорска музика, кекс Уралски метеор, колекција ножева од метеорског гвожђа – у Привредну комору Јужног Урала сваког дана стижу на десетине пријава за регистрацију робних марки. И све су са називом „метеор“.

Астрономски бизнис се развија.